Ministerul Muncii susține că nu mai sunt bani pentru pensiile și alocațiile românilor. Potrivit unui document obținut de jurnaliștii de la economedia.ro, ministru Muncii, Raluca Turcan, a cerut suplimentarea bugetului ministerului pe care îl conduce încă din 12 noiembrie. În replică, Florin Cîțu a afirmat: „Doamna Turcan, dacă avea ceva de spus, putea să vină azi (luni – 22 noiembrie – N.R.) la ședința BPN. Este ministrul Muncii, să-și asume dacă nu mai sunt fonduri”.
Potrivit sursei citate, începând cu data de 26 noiembrie nu mai sunt bani pentru plata pensiilor, alocațiilor și a altor compensații, printre care și cele pentru facturile de energie aferente lunii decembrie.
Ministerul a solicitat, astfel 2,8 miliarde lei, până la termenul limită de 25 noiembrie, pentru a plăti beneficiile aferente lunii decembrie, cea a Sărbătorilor.
Pentru că acest lucru să se întâmplă este nevoie de o rectificare bugetară.
Situația nu e singulară. O solicitare similară a făcut, recent, și Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății. Oficialul a afirmat, duminică, că este nevoie urgentă de o rectificare bugetară, altfel aproximativ 74.000 de angajaţi care primesc salariile de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii, riscă să nu-și primească banii. Cseke a prezentat ca termen data de 15 decembrie.
„Soluţia va fi găsită cât mai rapid posibil. Am spus că pe 15 decembrie trebuie să asigurăm Ministerului Sănătăţii salariul a peste 74.000 de salariaţi din sistemul sanitar, care sunt plătiţi din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii. Şi aceste soluţii, imediat după formarea Guvernului, vor trebui găsite printr-o rectificare bugetară. Astăzi, din punctul de vedere al timpului, sigur, suntem sub presiunea timpului dar încă nu suntem la limita la care am putea spune că nu putem să asigurăm. Şi sunt sigur că după formarea Guvernului imediat va avea loc o rectificare bugetară şi sumele necesare vor fi asigurate Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul interimar al Sănătății.
Printre angajaţii care ar putea rămâne fără salarii sunt şi cei de la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), DSP-uri, serviciile de Ambulanţă, rezidenţii care sunt în sistem, unii fiind angrenaţi în lupta cu pandemia de COVID-19.