Măsuri fără precedent în Guvern. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici vrea să îi cheme săptămânal la raport pe membrii cabinetului Dăncilă pentru a da explicaţii cu privire la cheltuielile ministeriale.

 

 

Potrivit Realitatea TV, Finanțelor le-au cerut decidenţilor să comunice măsurile ce urmează a fi dispuse, astfel încât să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

În urmă cu aproximativ o săptămana ministrul de Finante a trimis un document mai multor institutii bugetare prin care solicita să se comunice la minister soluțiile care ar trebui dispuse astfel încât instituția să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate in buget.

Prin acest document Ministerul de Finante transmitea explicit că institutile nu vor beneficia de majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare și, în consecință, ar trebui să dispună măsurile „pe care le considerați necesare pentru încadrarea în prevederile trimestriale aprobate”.

Problema principală este aceea a creșterii cheltuielilor cu salariile bugetare cu 17 miliarde de lei în acest an față de 2018. Opoziția a susținut în repetate rânduri că alocarea prin buget nu e suficientă pentru a acoperi creșterile.

Explicații de la Ministerul de Finanțe

Ministerul Finanțelor a publicat o serie de precizări în legătură cu „speculațiile apărute în spațiul public cu privire la circulara transmisă tuturor ordonatorilor principali de credite”.

Ministerul condus de Eugen Teodorovici spune că le solicită periodic ordonatorilor principali de credite să respecte Legea finanțelor publice și Legea responsabilității fiscal-bugetare atunci când propun ocuparea posturilor vacante, promovarea angajaților, acordarea de sporuri noi, stabilirea programului de deplasări.

„În acest an, prin Legea bugetului de stat nr.50/2019, au fost asigurate sumele necesare plății drepturilor salariale în sectorul bugetar, stabilite conform legislației în vigoare, respectiv Legea cadru 153/2017 și OUG 114/2018.

Ministerul Finanțelor Publice a aprobat repartizarea pe trimestre a sumelor astfel adoptate de Parlament prin Legea bugetului de stat nr. 50/2019.

În condițiile întârzierii promulgării Legii bugetului de stat, și având în vedere necesitatea aprobării cu celeritate a repartizării pe trimestre, pentru asigurarea fondurilor necesare proiectelor de investiții, a plății salariilor și a pensiilor, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat inițial repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise de ordonatorii principali de credite.

Ulterior, Ministerul Finanțelor Publice a menținut propunerile ordonatorilor principali de credite pentru trimestrul 1 revizuind trimestrele 3 și 4 după caz, pentru asigurarea cheltuielilor de personal până la finalul anul 2019.

Încadrarea cheltuielilor de personal aprobate prin Legea bugetului de stat este o obligație stabilită atât prin Legea finanțelor publice cât și prin Legea responsabilității fiscal-bugetare.

Ministerul Finanțelor Publice, potrivit atribuțiilor stabilite prin actele normative incidente, are obligația de a monitoriza execuția cheltuielilor bugetare și respectarea țintelor de deficit stabilite prin lege.

În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice solicită periodic ordonatorilor principali de credite să respecte Legea finanțelor publice și Legea responsabilității fiscal-bugetare atunci când propun ocuparea posturilor vacante, promovarea angajaților, acordarea de sporuri noi, stabilirea programului de deplasări etc”, se spune în mesajul Finanțelor.

Articolul precedentDouă orașe din Italia vând case cu 1 euro. Cum poți să te muți în paradisul de la Mediterana
Articolul următorDolj și Teleorman, județele unde se închid cele mai multe firme în 2019