Noua Lege care reglementeaza sistemul de economisire – creditare (Bauspar), pentru îmbunătățirea condițiilor locative, a aparut joi în Monitorul Oficial 626/19 iul 2018, făcând posibilă încheierea de noi contrace și deblocarea celor încheiate anterior, după ce în termen de 30 de zile Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.
Sistemul nu este o noutate în România, fiind lansat în urmă cu 13 ani dar acum trei ani a fost blocat urmare a constatării Curții de Conturi că printre clienții băncilor de locuințe se numără și minori. Practic era o forțare a sistemului prin care clienții erau ademeniți să contracteze aceste forme de împrumt, dar numai pentru a beneficia de contrbiuția statului 250 de euro.
Creditele Bauspar presupun economisire și creditare în cadrul aceluiaș contract. Persoanele care intenționează să-și renoveze casa sau să își cumpere o locuință nouă, și planifică să facă un credit, produsele financiare Bauspar sunt soluția ideală permițând o acumulare de fonduri. În cazul în care economia anuală depășete un anumit plafon statul contribuie cu un sfert din acel plafon.
Conform unui comunicat al Asociației Băncilor pentru locuințe (ABDLR), remis Realitatea Financiară, ”Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă de stat pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.
Conform unui studiu IRSOP, 84% dintre proprietarii de locuinţe nu ar fi avut alte surse de finanţare pentru renovarea şi/sau reabilitarea locuinţelor, în afară de veniturile proprii din salarii sau pensii. Aceştia au nevoie să economisească pentru o perioadă de mai mulţi ani pentru a ajunge la o sumă suficientă pentru proiecte majore de reabilitare/renovare.
Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe.
Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.
Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă de stat pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.
Ordonanța de urgență reglementează condițiile de acces la activitatea bancară și de desfășurare a acesteia pe teritoriul României, supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a societăților de servicii de investiții financiare și supravegherea sistemelor de plăți
Actul normativ ”interzice oricărei persoane fizice, juridice sau entitate fără personalitate juridică, ce nu este instituție de credit, să se angajeze într-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, într-o activitate de emitere de monedă electronică ori într-o activitate de atragere și/sau gestionare de sume de bani provenite din contribuțiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective și acordării de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziționarea de bunuri și/sau servicii de către membrii acestora”.
Noua lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial si se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte de economisire – creditare după acea dată. Pe de altă parte, clienţii existenţi ai băncilor pentru locuinţe îşi vor continua contractele de economisire – creditare pe baza legii care era în vigoare la data semnarii acestora.
Spre comparație Cehia, într-o țară cu 10 milioane de locuitori, 60% populație sunt clienţi ai sistemului de economisire-creditare Bauspar, fiecare al şaselea contract fiind semnat în favoarea unui minor (în România acest este fiind interzis, de aici aparând si suspendarea aplicării Legii in vigoare). Cehia au însă vechime o vechime de aproape 25 de ani în utlilizarea sistemului. În România, prima bancă pentru locuinţe şi-a început activitatea în 2005 (Raiffeisen Banca pentru Locuințe), căreia i s-a alăturat BCR Banca pentru Locuințe, în 2008.
Comments are closed.