Angajații din subordinea instituțiilor patronate de Ministerul Tineretului și Sportului au intrat joi în grevă japoneză acuzând nivelul foarte mic de salarizare precum și inechitățile dintre aceleași categorii de încadrare.

Dacă cererile lor nu vor fi soluționate favorabil, sindicaliștii promit că de săptămâna viitoare vor începe acțiunea de strângere de semnături pentru declanșarea grevei generale.

„Personalul din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, din toată țară, se va afla în grevă japoneză în data de 19.07.2018, urmând ca, de săptămâna viitoare să aibă loc acțiuni de pichetări și strângerea de semnături pentru greva generală. În repetate rânduri, Sindicatul Național Sport și Tineret a adus la cunoștință conducerii ministerului că problemele de natură salarială sunt grave și că trebuie găsite soluții în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări și tergiversări”, au precizat, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret.

Numărul angajaților nemulțumiți de inegalitățile din sistem și de salariile mult prea mici se ridică la 4.000 de oameni.

 

Aceștia mai precizează că norme din Legea 153/2017 în ceea ce privește salarizarea personalului din Sport și Tineret au determinat menținerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România.

„Astfel, reîncadrarea personalului și comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net în cazul salariaților din federațiile sportive naționale) nediferențiat pe funcții, grade, trepte, gradații, a dus la apariția unor inechități între aceleași categorii de personal. Indiferență și lipsă de respect față de proprii angajați, dar și modul incorect și ilegal de relaționare cu organizația sindicală au alimentat nemulțumirile existente și ne obligă să recurgem la toate formele de protest și anunțăm demararea programului de proteste cu grevă japoneză în toate instituțiile din Sport și Tineret, pentru data de 19.07.2018. Angajații vor purta banderole albe pe braț în semn de protest față de situația salarizării din domeniile de activitate și nesoluționarea revendicărilor”, mai spune sursa citată.

Între nemulțumirile angajaților se numără următoarele: 70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net; angajații nu sunt încadrați diferențiat în funcție de studii, funcții, răspundere, vechime sau complexitatea muncii lor; nu se acordă sporul de vechime; nu este plătită munca în zilelele de sâmbătă și duminică, sărbătorile legale și nici orele suplimentare; nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național; începând cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile; funcțiile specifice nu sunt încadrate corespunzător (medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor).

Articolul precedentLegea Buaspar a fost publicată în Monitorul Oficial. Urmează normele metodologice
Articolul următorTeodorovici și nostalgia ceaușistă: ”Plafonarea prețului gazelor, măsură comunistă, dar necesară”

Comments are closed.