Anul trecut și în 2020 guvernul și propagandiștii regimului ne-au tocat nervii clipă de clipă pentru a ne alege furnizorul de gaz, pentru a participa astfel la cea mai mare ticăloșie a regimului Iohannis: așa-zisa liberalizare a pieței gazului. Și majoritatea românilor asta au făcut: și-au ales furnizorul de gaze după metoda celui mai mic preț . Furnizori avizați, certificați și promovați de statul român.
Numai că, pe fondul schimbărilor uriașe din piață, mulți dintre furnizori au renunțat la licență și și-au lăsat clienții la mâna furnizorilor de ultimă instanță (FUI). Și iată la ce prețuri vor primi acei români gazele naturale:
ANRE a comunicat că “Din compararea valorilor cumulate ale componentelor CU_ach-FUI, CU_fz-FUI şi CU_tr-FUI, FUI cu „costul cel mai mic“ în luna ianuarie 2022 este societatea ENGIE ROMANIA S.A”.
Și iată cum au reușit Engie și ANRE să rezolve dilema lunii decembrie, când Engie nu mai dorea să fie FUI din decembrie, dar a fost obligată de ANRE să-și mențină acest statut printr-o modificare de regulament: această companie franțuzească va prelua potențialii clienți care ar putea rămâne fără furnizor în luna decembrie, potrivit reglementării ANRE, dar la un cost de trei ori mai mare decât cel plafonat de guvern prin celebra lege a plafonării și compensării!
Nicio problemă pe moment , pentru că, datorită legislației de protecție a consumatorilor adoptată de Parlament în toamnă, prețul final al gazelor este plafonat la 370 de lei/MWh, cu tot cu tarife și taxe. Așadar, până la 31 martie 2022, clienții preluați de Engie în calitate de FUI vor plăti cel mult acel preț, 370 de lei/MWh. Diferența între acest preț și cel de peste 1.000 de lei este suportată initial de furnizor, urmând ca el să își recupereze banii de la Guvern. Dar de la 1 aprilie, în absența unei reglementări viitoare, clienții preluați de Engie vor plăti un preț de trei ori mai mare pentru gazele consumate.
Iar până atunci, guvernul va plăti, din banii noștri, o compensație de 700 lei/Mwh către furnizorii care nici măcar nu trebuie să justifice cum au ajuns la acest preț
Poate vă întrebați câți consumatori sunt în această situație: 65.000 de clienți, de la furnizorii concurențiali care au renunțat. Este vorba despre Progaz, GecaBuild, Tulcea Gaz, Arovi, Restart, Salgaz, Mehedinți Gaz, Oligopol, RES Energy Solution și Electric&Gas Power Trade! problema este că aceștia sunt clienții responsabili și informați, lăudați de regimul Iohannis că au un comportament specific „de piață” și care au ascultat de recomandările „autorităților”….