Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că discuțiile pe tema acordului cu Marea Britanie sunt ”destul de complicate” și a reamintit că negocierile trebuie accelerate astfel încât să se finalizeze anul acesta. Țara noastră susține un acord, care este benefic atât pentru UE, cât și pentru românii din Regatul Unit și pentru firme. Despre subiectul legat de schimbările climatice, șeful statului a transmis că este dispus să accepte ținte ambițioase, dar nu necondiționat.
”Avem teme foarte importante pe ordinea de zi. Acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit. Lucurile sunt încă destul de complicate. Negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente. Este nevoie de accelerarea negocierilor. Noi, Uniunea Europeană, continuăm pe calea începută: rămânem uniți, știm ce dorim, dar și că ne dorim un acord cu Regatul Unit. Echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue. Mai sunt puține săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie finalizate. România își dorește un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între UE și Regatul Unit mulți ani de acum încolo, pentru români și firme”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.
În privința planului privind combaterea schimbărilor climatice, extrem de necesar, România va propune ca, în perioada de tranziție spre țintele convenite la nivel european în privința energiei, să poată folosi gazele naturale precum cele din Marea Neagră.
”Vom începe discuțiile pe ținte climatice. E o temă extrem de sensibilă și extrem de importantă și pentru noi. Este vorba despre felul în care UE își va seta ambițiile, cât de buni și performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm pentru a reduce impactul climatic. Există propuneri de ținte climatice și acum discutăm despre ținta pe care ne-o punem până în 2030, a afirmat Klaus Iohannis.
Șeful statului a precizat și care este agenda problemelor cu care România se prezintă la reuniune.
„Sunt dispus să accept ținte destul de ambițioase, dar nu foarte ambițioase necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural precum cel din Marea Neagră”, a mai spus șeful statului.
Reuniunea Consiliului European are loc joi și vineri, la Bruxelles. Pe agenda discuțiilor se află pandemia, viitoarele relații ale UE cu Marea Britanie, combaterea schimbărilor climatice și relațiile externe ale Uniunii.