Klaus Iohannis a criticat din nou Guvernul, miercuri seară, spunând că politicienii nu se mai pot preface că percep semnalele repetate ale românilor, iar creșterea corupției, este un semnal de alarmă.
Cu ocazia Galei Topului Național al Firmelor, ediția a XXV-a, președintele Klaus Iohannis a lansat noi atacuri la adresa Guvernului. El a spus că oamenii de afaceri percep în ultimul an o întețire a fenomenului corupției, ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă.
”Trebuie să fie un semnal de alarmă și faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupția a crescut. Acest lucru, percepția – a fost măsurată de instituții de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înțeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur și simplu nu mai tolerează lipsa de integritate și de corectitudine în viața publică”, a spus președintele.
De asemenea, „pompoasa prognoză” de creștere economică cu 5,5%, nu este în realitate decât 4% și, fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce sporește riscul depășirii pragului de 3% din PIB.
Șeful statului a atras atenția Executivului că România nu își poate permite pași greșiți și că trebuie „să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile”.
„Statul de drept trebuie să devină ancora esențială de stabilitate și predictibilitate în economie și în viața socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existența unui stat de drept cu instituții puternice și politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive și prospere, așa cum ne-o dorim cu toții.”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a făcut aceste declarații la Gala Topului Naţional al Firmelor, unde le-a transmis oamenilor de afaceri că, dincolo de recorduri temporare sau conjuncturale, dezvoltarea sustenabilă are loc doar dacă se bazează pe creșterea susținută și calitativă a investițiilor și a productivității.
„Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie”, a subliniat președintele.
El a mai spus că pentru a reuși să profite de oportunitățile specifice tehnologiilor viitorului România trebuie să iasă din logica simplistă a exportului de materii prime și să intre în logica exporturilor de produse cu valoare adăugată ridicată.
„Economia românească traversează un amplu proces de transformare, în contextul schimbărilor generate de digitalizare și de revoluția industrială 4.0, la noi mai ales zero. În această privință, industria auto și industria IT sunt vectori principali, cu creșteri cantitative, dar mai ales calitative”, consideră Iohannis.
Președintele le-a mai spus oamenilor de afaceri că o altă problemă o reprezintă infrastructura deficitară, care nu este doar un impediment pentru dezvoltarea mediului de afaceri, ci și pentru progresul regiunilor și al comunităților locale, iar în absența infrastructurii de transport unele regiuni ale țării ajung să fie pur si simplu ocolite de investitori,.
„Nu mai putem accepta o Românie cu mai multe viteze, la fel cum nu putem să fim de acord cu o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Infrastructura trebuie tratată ca prioritate zero, cu seriozitate, profesionism și responsabilitate, pentru că influențează în mod direct și decisiv viitorul acestei țări. Consider că situația actuală, în care se vorbește mult, mult prea mult, dar se face prea puțin pentru infrastructură, trebuie să se schimbe cât mai rapid. Statul de drept trebuie să devină ancora esențială de stabilitate și predictibilitate în economie și în viața socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existența unui stat de drept cu instituții puternice și politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive și prospere, așa cum ne-o dorim cu toții”, a adăugat președintele.
Comments are closed.