Remus Borza, înlocuitorul lui Darius Vâlcov pe poziția de consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, vine cu o schimbare radicală de atitudine în privința filosofiei cheltuielilor bugetare. După ce a scos Hidroelectrica din insolvența de răsunet, Borza vrea să pună și bugetul țării pe plus.

 

Nou-numitul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Remus Borza, susţine că nu are pretenţiile predecesorului lui Darius Vâlcov, de a controla guvernul.

„Sunt un pârlit de consilier onorific. Nu iau bani pentru funcţia de consilier. Nu sunt angajat, nu iau bani, pentru că altminteri aş fi obligat. Doar aşa am libertatea de a spune ce cred“, a comentat el într-un interviu telefonic pentru ZF.

„Eu cred că vor urma schimbări majore“, spune Remus Borza. Ideile noului consilier economic sunt foarte drastice și implementarea lor ar aduce o adevărată revoluție în raport cu ce ne-a obișnuit PSD:

Trebuie mutată atenţia dinspre consum spre investiţii, spune Borza.

Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi: “Nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat. Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani mulţi”, spune Borza.

Este nevoie de un plan de restructurare sever. În administraţie. 

Evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro, anual. Asta înseamnă 13 autostrăzi Comarnic – Braşov. Vom vorbi cu mediul de afaceri, vom avea un dialog onest. Vom găsi soluţii agreate de toate părţile.

Schemele cu preţurile de transfer, cu ingineriile financiare trebuie să înceteze.

Remus Borza (46 de ani) a câştigat un mandat de deputat din partea ALDE, dar de zilele trecute s-a înscris în PSD şi a ajuns principalul consilier al premierului României. Nu este o figură necunoscută.

Borza este avocat, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica – cea mai importantă companie pe care statul o mai are în proprietate. A reuşit să o readucă pe profit după o insolvenţă de răsunet.

Articolul precedentRata şomajului, uşoară creştere faţă de luna precedentă
Articolul următorLeul se apreciază ușor față de principalele valute