Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a crescut la cel mai ridicat nivel al ultimelor șapte luni în septembrie, ca urmare a faptului că importurile au crescut la un nivel record pe fondul cererii interne puternice, compensând astfel o revenire pe parte de exporturi.
Departamentul Comerțului a declarat, vineri, că deficitul comercial al SUA a crescut cu 1,3%, ajungând astfel la 54 de miliarde de dolari, în creștere pentru ce-a de-a patra lună consecutiv.
Graficul deficitului balanței comerciale a SUA, sursa: tradingeconomics.com
Deficitul balanței comerciale continuă să se deterioreze în ciuda politicilor protecționiste duse de Trump, care au condus la dispute comerciale ample cu China, dar și cu alți parteneri comerciali, cum ar fi Uniunea Europeană, Canada și Mexicul.
Deficitul comercial pe relația cu China, deci cel al mărfurilor sensibile din punct de vedere politic, a crescut cu 4,3% până la un nivel record de 40,2 de miliarde de dolari în septembrie. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră că deficitul comercial global al Statelor Unite se va situa la 53,6 miliarde de dolari în septembrie, cifra oficială situându-se cu mai bine de 400 de milioane de dolari peste prognoză.
Ajustat cu inflația, deficitul comercial al bunurilor a crescut la un record istoric de 87,0 miliarde de dolari în septembrie, de la 86,3 miliarde în luna august, adică un plus de 700 de milioane de dolari.
Datele guvernamentale au relevat faptul că deficitul comercial a contribuit negativ cu 1,78% din Produsul Intern Brut în cel de-al treilea trimestru, fiind cea mai mare valoare înregistrată din T2 1985 și inversând astfel plusul de 1,22% consemnat în cel de-al doilea trimestru al anului.
În septembrie, importurile de bunuri și servicii au crescut cu 1,5%, până la 266,6 miliarde de dolari, de asemenea, un nivel record-istoric. Importurile de bunuri de capital, cum ar fi echipamentele de telecomunicații, motoarele pentru aeronave civile și computerele, au fost cele mai mari înregistrate din istorie.
De asemenea, s-au consemnat creșteri și ale importurilor de jucării, telefoane mobile, îmbrăcăminte și bunuri de uz casnic.
Pe de altă parte, exporturile de bunuri și servicii au crescut, în septembrie, cu 1,5%, la 212,6 miliarde de dolari, ajutate de creșterile consemnate pe parte de livrări de bunuri și materiale industriale, dar care nu au reușit să compenseze dinamica sensibil mai mare a importurilor în aceeași perioadă.
Comments are closed.