A person gives euros notes to an other as a European Union flag is seen at background, on August 4, 2012, in Lille, northern France. US President Barack Obama and his French counterpart Francois Hollande backed European growth and eurozone stability this week, ahead of key decisions on resolving the debt crisis.AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/GettyImages)

După ce a fost prins în ”flagrant” că a plătit datorii scadente din fonduri europene și nu din surplusul bugetar rezultat din creșterea economică ministrul finanţelor , Eugen Teodorovici, susține că acuzele senatorului Florin Cîţu nu ar fi întemeiate fără ”produce” însă dovada.

”Este amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate cu acordul Comisiei Europene sunt prezentate drept minciuni sau bombe”, spune Teodorovici, considerând că astfel a oferit si răspunsul la semanalul lansat de senatorul Florin Cîțu referitor la ”jongleria” cu banii europeni, fără precedent, de a utiliza fondurile respective pentru plata unor datorii scadente și raportând astfel o mai bună absorbție a fondurilor europene. Ceea oricum ar fi privite lucrurile este nu doar o mistificare a realității dar este și neeconimic. Banii trebuia plătiți din surplusul bugetar generat de creșeterea economică sau din alte împrumuturi – dacă altfel nu se poate.

”Lupta politică nu mai are nicio legătură cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia că înţeleg peste noapte iţele finanţelor sau ale economiei. (…) Măsurile luate de Guvernul României (…) carenau condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni mai degrabă ignoranţi, ca să nu spun rău intenţionaţi, drept minciuni sau bombe”, a scris Teodorovici pe Facebook.

 

Guvernul înjură UE, dar își achită datoriile din fonduri nerambursabile

Anterior, senatorul liberal Florin Cîţu a scris, tot pe Facebook, un mesaj în care afirmă că datoria externă a fost platită din fonduri europene, şi nu ”din creşterea economică trâmbiţată de PSD+ALDE”.

”Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătura cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului roman a fost plătita exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoţii ăştia, au luat bani din fonduri europene şi au plătit împrumuturile la BEI şi BERD. Nu încercaţi să înţelegeţi pentru că nicio ţară membră nu a mai făcut asta până acum”, a scris Cîţu pe Facebook.

Acesta i-a cerut lui Eugen Teodorovici să răspundă la dacă este adevărat că s-au plătit două credite de la BEI şi BERD cu bani din fonduri europene, dacă prin această acţiune s-au diminuat fondurile destinate investiţiilor în România şi dacă Parlamentul României a fost informat despre ”aceasta operaţiune financiară secret

Teodorovici se apără fără argumente

Potrivit ministrului Finanțelor, continuarea finanţării proiectelor care nu au fost finalizate într-un singur ciclu financiar sau decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finanţate din fonduri naţionale sau atrase de la diverse instituţii financiare (inclusiv BEI şi BERD) ”au fost măsuri luate în deplină conformitate cu regulamentele europene”.

”Sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicaţii! Observ că pseudo-specialişti sau aşa zişi politicieni, pentru că despre economişti adevăraţi nu poate fi vorba în acest context….fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanţării proiectelor de investiţii prin achitarea datoriei externe a ţării din fonduri europene. Repet: sunt oricând dispus să ofer explicaţii suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmaţii publice, că nu au capacitatea de a înţelege nici mecanismele legate de finanţarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe”, a mai scris Teodorovici.

 

3 miliarde de euro din fonduri europene pentru achitarea creditelor BEI și BERD

Comisarul european, Corina Crețu, a dezvăluit în premieră pe 29 octombrie, într-o postare pe Facebook, utilizarea fondurilor europene pentru achitarea unor credite contractate anterior. Ea a spus despre această metodă că „au afectat potențialul României” de a beneficia integral de avantajele pe care le oferă Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

„Dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui, care era deja realizată, dar pentru care statul încă plătea credite. De asemenea, am preluat salariile tuturor funcţionarilor care lucrează pe fonduri europene în România, tocmai pentru a ajunge la această rată de absorbţie de 90% şi a degreva bugetul naţional de această povară a creditelor la care se angajase”, a spus Corina Creţu.

Articolul precedentÎncă un eșec al politicilor lui Trump: deficitul comercial al Statelor Unite este în creștere. Pe relația cu China, acesta ajunge la un nivel record
Articolul următorMoody’s confirmă ratingul pe termen lung al Republicii Moldova la „B3”, cu perspectivă stabilă

Comments are closed.