Studiul pieței de morărit și panificație, realizat de Asociația Patronală de profil, ROMPAN, relevă că aproape 500.000 de tone de pâine, din cantitatea de totală de 1,5 milioane de tone, care se consumă anual în România, lipsește din datele înregistrate la Institutul Național de Statistică, afirmă Aurel Popescu, președintele patronatului de profil.

Aceasta înseamnă că 30% din piață, sau una din trei pâini vândute este nefiscalizată. La un consum anual de 82 kg per capita de pâine, 23 kg nu apar în documentele oficiale. „Evaziunea din domeniul panificației, de 30% este mult prea mult. „Când s-a redus TVA la pâine, în 2013, atunci a scăzut foarte mult evaziunea, dar atunci am mai făcut un lucru foarte bun. Am determinat autorităţile statului să facem la MADR, în fiecare lună, o întâlnire în care noi să le aduceam informaţii despre ce se întâmplă în piaţă şi ei ne raportau luna următoare ceea ce au făcut. Acum nu mai sunt aceste întâlniri”, a subliniat preşedintele ROMPAN.

Pentru o piață de morărit și panificație de 3 miliarde euro pe an, conform estimărilor patronatului ROMPAN, ceea ce o situează pe primul loc, înaintea pieței de industrializare a cărnii – „i-am depășit pe cârnățari” a spus Aurel Popescu – evaziunea fiscală reprezintă un miliard de euro pe an.

Consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puţin peste 82 kilograme în prezent, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an, conform aceluiași studiu de piaţă privind produsele de panificaţie

„Acum 10 ani consumul era mai mare cu 10 kilograme pe om anual, ceea ce înseamnă că s-a redus cu un un kilogram pe om în fiecare an şi a ajuns la 82,2 kilograme. Este un consum mai mare decât media europeană de 78 kg/om/an, dar nu suntem departe şi eu cred că pe cap de locuitor consumul în perioada următoare nu o să mai scadă aşa de mult”, a susţinut Aurel Popescu, prezent la târgul INDAGRA 2018.

Studiul de piaţă prezentat de Aurel Popescu mai arată că biscuiţii şi pastele făinoase au înregistrat pe consum o creştere de 12,5% în 2017, comparativ cu 2016, cozonacii cu 9,3%, pastele făinoase cu 3%, iar produsele de patiserie cu 0,7%, însă aici nu a fost inclus şi comerţul stradal. Pe de altă parte, consumul făină a scăzut cu 2,3%, mălaiul cu 6,5%, iar consumul de pâine cu 2,2%.

„Biscuiţii au crescut, la fel ca şi covrigii, pentru că oamenii mănâncă pe fugă, iau un covrig sau un biscuite în metrou, până la serviciu, cam asta mănâncă la micul dejun, ceea ce nu este bine sau sănătos, dar acesta este motivul pentru care a crescut consumul de biscuiţi şi a scăzut cel de făină. Sigur că pe latura aceasta calitativă mai avem de lucru şi noi”, a adăugat Popescu.

În piaţă sunt active 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociaţie constituită în România în 1990, cuprinde peste 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

Articolul precedentDestinații excentrice de revelion. Cât costă o noapte în sigurul hotelul din lume unde poti dormi printre rechini
Articolul următorÎncă un eșec al politicilor lui Trump: deficitul comercial al Statelor Unite este în creștere. Pe relația cu China, acesta ajunge la un nivel record

Comments are closed.