Agenţia americană de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”. Este prima modificare de perspectivă în sens pozitiv făcută de agenţia de rating. 

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Ministerul Finanţelor precizează că decizia este determinată de stabilizarea datoriei publice şi implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum şi de stabilitatea politică şi de reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina şi o criză energetică. Este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de Fitch din aprilie 2020, se mai arată în anunțul Ministerului Finanțelor.

Datoria publică raportată la PIB s-a stabilizat la 49% în 2021-2022 şi deficitul bugetar va scădea, anunță Fitch, însă scăderea va fi mai redusă decât Guvernul de la București. Fitch prevede și că economia României va creşte cu 2,3% în 2023.

În octombrie 2022, Fitch a avertizat că economia României ar putea intra în recesiune tehnică, în prima parte a anului 2023. Agenția de rating prevedea o încetinire serioasă a economiei în 2023 și creșterea continuă a prețurilor.

Ministrul Finanțelor – Adrian Câciu susține că este „o recunoaștere a agendei internaționale a Guvernului României” și că măsurile adoptate au fost „cele corecte, necesare” pentru țara noastră.

„Agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilă. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de aceasta agenție din aprilie 2020.

Decizia revizuirii perspectivei ratingului României este susținută, în opinia agenției, de stabilizarea datoriei publice și implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum și de stabilitatea politică din țara noastră și reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina și criza energetică subsecventă”, potrivit comunicatului Ministerului Finanțelor.

„Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și extrem de așteptate de către toți partenerii noștri externi. Totodată, trebuie remarcate și estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu.

„În evaluarea realizată, Fitch menționează atât reziliența economică de care a dat dovadă România în anul 2022, cât și stabilitatea politică care a făcut posibilă abordarea crizei generate de războiul din Ucraina și a celei energetice.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentLista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată pe portalul ANAF
Articolul următorFermierii din întreaga țară sunt furioși pe subvențiile mici – Rareș Bogdan: „România nu reușește să-și apere interesul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau