Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a majorat, miercuri, de la 1,75% la 2%, ratele dobânzilor pentru dolar. O mișcare anticipată de pietele externe.
FED a marcat încă o piatră de hotar în evoluția de la politicile utilizate pentru a lupta împotriva crizei financiare și a recesiunii din 2007-2009 până la cerințele actuale ale economiei americane.
Odată cu majorarea ratei dobânzii de referință cu un sfert de punct procentual banca a anunțat că și-a retras angajamentul de a păstra rata dobânzii la un nivel scăzut, pentru a stimula economia, dar a semnalat, totodată, că va tolera un nivel al inflației ceva mai ridicat, cel puțin până în 2020.
Federal Reserve a majorat de șapte ori rata dobânzii pentru dolar, de la sfârșitul anului 2015, pe fondul expansiunii constante a economiei și al creșterii puternice a pieței forței de muncă.
Inflația va depăși, conform proiecțiilor recente ale oficialilor FED, ținta de 2% a băncii centrale, atingând 2,1% în acest an și rămânând la acest nivel până în 2020.
Cu toate că decidenții Federal Reserve estimează acum un ritm ușor mai rapid de creștere a ratelor dobânzilor pentru lunile următoare, cu două astfel de modificări până la sfârșitul acestui an comparativ cu estimarea precedentă, de doar o singură astfel de ridicare, piețele financiare nu au fost puternic afectate, în sesiunea curentă de pe Wall-Street, de această nouă poziționare a Federal Reseve.
Cu toate că Federal Reserve a anunțat o înăsprire a politicii monetare, indicii Dow Jones și S&P500 au scăzut cu doar 0,4%, la 25.201 puncte, respectiv 2.775 de puncte, în timp ce indicele Nasdaq Composite de tehnologie a închis la 7.695 de puncte, pe o retragere minoră, de doar 0,1%, extrem de aproape de un nou maxim istoric.
Comments are closed.