România, pe locul 2 în UE la creșterea producției industriale

România ocupă locul 2 în UE la creșterea producției industriale în aprilie, atât față de martie, cât și în raport cu aprilie 2017.

Producția industrială în serie ajustată sezonier a scăzut, în aprilie față de martie, cu 0,9% în zona euro și cu 0,8% în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat publicat de Eurostat.

În aprilie 2018 față de aceeași lună a anului trecut, a fost înregistrată o creștere de 1,7%, atât în zona euro cât și în UE.

Aprilie față de martie

În aprilie comparativ cu martie, în zona euro au intervenit scăderi în segmentele energie (5,0%), bunuri de folosință îndelungată (2,2%), bunuri de consum (1,2%), bunuri intermediate (0,8%) și totodată o creștere de 1,9% la bunurile de capital.

În UE, s-au înregistrat scăderi la energie (3,8%), bunuri de folosință îndelungată (1,9%), bunuri de consum (1,0%), bunuri intermediate (0,7%) și o creștere de 1,0% la bunurile de capital.

Dintre statele membre care au afișat date, cele mai mari scăderi ale producției industriale au suferit, în aprilie față de martie, Lituania (-7,9%), Olanda (-4,4%) și Grecia (-3,3%). Cele mai puternice creșteri au fost consemnate în Irlanda (9,1%), România (2,1%) și Danemarca (0,8%).

Aprilie 2018 față de aprilie 2017

În aprilie comparativ cu luna similară a anului precedent, în zona euro au crescut producțiile la bunurile de capital (4,3%), bunuri intermediate (0,8%), bunuri de consum (0,7%), bunuri de folosință îndelungată (0,4%), în timp ce în domeniul energiei a fost înregistrată o scădere de 0,7%.

În UE au avut loc creșteri la bunurile de capital (4,7%), bunurile de folosință îndelungată (1,3%), bunurile intermediate (0,8%) și bunurile de consum (0,4%), în timp ce producția de energie a stagnat.

Dintre țările care au raportat date, cele mai mari creșteri la producția industrial au înregistrat Slovenia (6,9%), România (6,0%), Polonia (5,9%), iar cele mai însemnate scăderi – Malta (-5,8%), Irlanda (-4,7%), Croația (-1,3%).

Articolul precedentS-a deschis o încă o Cutie a Pandorei: Companiile de stat vor putea da dividende anticipat
Articolul următorFED majorează la 2% dobânda cheie și dă startul scumpirii creditelor în toată lumea

Comments are closed.