Societe Generale pleacă din Polonia

Banca franceză Societe Generale, care controlează BRD în România, ia în calcul vânzarea bancii sale poloneze, Eurobank, conform unor surse din sistemul bancar preluate de Reuters.

Piața bancară din Polonia este extrem de competitivă, pe măsură ce ratele dobânzilor extrem de scăzute au pus presiune pe marjele creditorilor, în timp ce jucătorii mai mici se luptă să concureze cu băncile mari și să obțină beneficii satisfăcătoare pentru acționari.

Eurobank este pe locul 17 în Polonia, cu active de 14 miliarde de zloți (3,3 miliarde de euro) și este de peste 20 de ori mai mică decât cel mai mare creditor al țării, PKO BP. Anul trecut a înregistrat un profit net de 103 milioane de zloți.

„Eurobank se află într-un proces de vânzare. Societe Generale se retrage (din activități bancare cu amănuntul) în Polonia”, a declarat unul dintre bancheri, în timp ce un alt bancher a confirmat că Eurobank este de vânzare.

„Strategia Societe Generale este de a cuceri un loc pe podium în fiecare piață. Cum asta nu s- a întâmplat în Polonia, ei trebuie să se retragă”, a spus prima sursă. „Întrebarea este cine va cumpăra Eurobank, deoarece cumpărători precum BNP și Santander au achiziționat recent bănci mai mici”.

Vânzarea Eurobank ar susține o tendință mai largă de consolidare a sectorului bancar din Polonia, tendință care s-a accelerat în ultimii ani odată cu ascensiunea la putere a partidului eurosceptic Lege și Justiție, care încurajează proprietatea națională.

Societe Generale a declarat că va închide sau va vinde entitățile care aduc sinergii reduse.

Pe de altă parte, „Societe Generale nu comentează zvonurile de pe piață”, a declarat un purtător de cuvânt despre o vânzare potențială a Eurobank.

Societe Generale are cote de piață puternice în Cehia și România, unde și-a plasat și divizia de back-office. În România are o deținere de 60% în BRD, cea de-a treia bancă locală în funcție de active.

Articolul precedentFED majorează la 2% dobânda cheie și dă startul scumpirii creditelor în toată lumea
Articolul următorSIF-urile au redevenit vedetele bursei sau doar un foc de paie

Comments are closed.