O organizație care se ocupă de probleme de transport, din Franța, a propus ca proprietarii de SUV-uri să plătească o taxă suplimentară. Și nu din pricina consumului, ci a dimensiunilor mașinii.

Lățimea mașinilor vândute în UE crește în fiecare an. Mai mult de jumătate din mașinile vândute în UE au peste 1,80 m. Parcările au rămas prea mici pentru SUV-uri. Un ONG propune ca locurile de parcare să fie mai scumpe pentru SUV.

Cresc mașinile. Cu un centimetru la fiecare doi ani, avertizează ONG-ul Transport și Mediu. Organizația franceză a analizat cele mai vândute 100 de mașini în Uniunea Europeană între 2018 și 2023. Lățimea acestora a crescut de la 177,9 centimetri, la 180,3 centimetri.

Mai mult de jumătate din mașini au peste un 1,8 metri. Iar asta pune o problemă și în parcări, care le-au rămas mici și mai ales în trafic, unde spațiul pentru celelalte mașini și pentru bicicliști este mai mic. Mai mult, o mașină mai lată cere și o înălțime mai mare. Iar fiecare 10 centimetri în plus la înălțime cresc riscul de deces pentru pietoni și bicicliști cu 30% în cazul unei coliziuni, conform Realitatea PLUS.

Parcare mai scumpă pentru SUV-uri

ONG-ul propune și soluții pentru descurajarea cumpărării de mașini mari. Locuri de parcare mai scumpe, cum sunt deja la Lyon, în Franța sau la Tubingen, în Germania. Și facilități fiscale pentru cei care cumpără mașini mici, astfel încât producătorii să fie încurajați să dezvolte acest segment.

Potrivit ONG-ului Transport & Environnement, lățimea medie a mașinilor noi vândute în Europa a crescut constant în ultimii ani. Mașinile devin din ce în ce mai mari. Chiar în momentul în care parizienii urmează să voteze prețul parcării SUV-urilor, ONG-ul Transport & Environnement a publicat un studiu privind evoluția lățimii medii a mașinilor noi vândute în Europa.

Dimensiuni tot mai mari, în fiecare an

Această creștere a volumului se traduce prin 1 centimetru în plus de lățime la fiecare 2 ani. Studiul compară lățimea medie a celor mai bine vândute 100 de vehicule din Uniunea Europeană în 2018, de 177,8 centimetri, și în prima jumătate a anului 2023, de 180,3 centimetri.

Pe o perioadă mai lungă și pentru toate vânzările de mașini, această regulă este de asemenea valabilă, potrivit ONG-ului: de la o medie de 170,5 centimetri în 2001 la 180,2 centimetri în 2020.

„Dintre cele mai bine vândute 100 de modele în 2023, 52% vor avea o lățime de peste 180 de centimetri”, se arată într-un comunicat de presă al Transport & Environment.

Pentru ONG-uri, aceste mașini nu mai sunt potrivite pentru marile orașe: „Acest prag de 180 de centimetri corespunde lățimii minime standard pentru parcările pe stradă în marile orașe, inclusiv la Paris. Ca urmare, mașinile depășesc și ocupă prea mult spațiu”, notează comunicatul de presă.

SURSA

Articolul precedentBarbu, după cinci ore de discuții cu fermierii din Botoşani şi Timiş: „Au înţeles că există bani pentru toate problemele lor”
Articolul următorRomânia văzută din tractor. Producătorii cinstiți sunt dați la o parte de importuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau