Importurile de produse farmaceutice au crescut într-un ritm mult mai alert decât exporturile la aceeași categorie, în lunile ianuarie și februarie.
România a exportat, în primele două luni din 2018, produse medicale şi farmaceutice în sumă de 130,6 milioane de euro, o valoare cu 1,8% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) și preluate de Agerpres.
Pe de altă parte, importurile de produse medicale şi farmaceutice s-au cifrat la 441,4 milioane euro, fiind cu 6,1% mai mari comparativ cu cele din perioada ianuarie-februarie 2017, înregistrându-se astfel un deficit de 310,8 milioane euro pe acest segment.
În primele două luni din 2018, exporturile FOB au însumat 10,88 miliarde euro şi au crescut cu 11,6% comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017, iar importurile CIF au însumat 12,539 miliarde euro, în creştere cu 13,9%.
Preţul FOB (Free on Board – Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight – Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Deficitul a crescut în primul trimestru
România a înregistrat, în primele trei luni din 2018, un deficit al balanței comerciale de 2,8 miliarde de euro, în creștere de la 2,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
În schimburile intra-UE (în interiorul Uniunii Europene), între aceleași interval de timp comparate, deficitul comercial al României a urcat de la 1,7 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro.
În ce privește schimburile extra-UE, deficitul a scăzut de la 1 miliard la 600 milioane de euro.
Exporturile au totalizat, în perioada ianuarie-martie a acestui an, 16,9 miliarde de euro, în creștere cu 9% față de primele trei luni din 2017. Exporturile intra-UE au urcat cu 11%, până la 13 miliarde de euro, iar cele extra-UE cu 5%,până la 3,9 miliarde de euro.
Comments are closed.