Decizia de a vinde controlul ALRO la BVB naște întrebări privind planurile reale ale patronului rus

Cu toate că în piețele internaționale sesiunea a fost una de creșteri destul de consistente, la București nu s-a simțit efectul pozitiv, participanții la piață nefiind dispuși să intre la cumpărare. Doar volumele au fost cele care au reușit să crească față de sesiunea precedentă.

Astfel, indicele BET a închis la 7.940 de puncte, pe o scădere cu 0,31%, în timp ce BET-NG, indicele ce ține cont de prețurile acțiunilor companiilor din sectorul energetic a închis aproape fără schimbare, la 664,02 puncte, pe o sesiune caracterizată de volume sensibil mai mici decât media ultimelor luni, dar în creștere la 31 de milioane de lei (adică 6,67 de milioane de euro).

Alro, vedeta bursei

Acțiunile Alro, în urma aprobării de către ASF a prospectului de ofertă publică de vânzare, au crescut brusc încă de la începutul sesiunii de tranzacționare până la 4,15 lei. În perioada 2-16 iulie se va desfășura oferta publică de vânzare derulată de acționarii majoritari ai Alro, Vimetco și Conef, societăți controlate de miliardarul rus Vitali Machitski, prin care sunt puse în vânzare 54% din acțiuni, conform prospectului de ofertă publicat pe site-ul BVB.

Graficul evoluției acțiunilor Alro în sesiunea din 27 iunie 2018, sursa: bvb.ro

Oferta este pentru 383,8 de milioane de acțiuni (53,77% din capitalul social), prețul va fi format de investitorii instituționali, în timp ce cei de retail vor putea subscrie la prețul maxim al ofertei de 6,18 lei/acțiune, cu 71,19% mai mare decât cel de piață, pentru ca în momentul alocării să primească titlurile la prețul rezultat din tranzacție.

Referitor la ce l-ar fi putut determina pe acționarul majoritar să ia o astfel de decizie, Mircea Iliescu, investitor pe piața locală de capital și fondator al site-ului bvbescu.ro, ne-a declarat: „Cred că sunt două potențiale scenarii: fie proprietarul a avut un target și vrea să-și facă exit-ul acum, fie există o problemă acolo sau va apărea o problemă și, astfel, profitând de momentul bun pe care îl are compania acum vrea să plece din ea. Aceste aspecte ar putea justifica faptul că vrea să cedeze o parte majoritară din companie”.

În privința prețului imens al ofertei, Iliescu a completat: „Să ai peste 70% în plus față de cotația de pe bursă este ceva absolut imens, astfel explicându-se și reacția din piață”.

Acțiunile Alro au atins pragul superior de variație stabilit de Bursa de Valori, de 15%, piața rămânând astfel fără cotații în ofertă, adică fără vânzători.

Am putea asista în continuare la sesiuni de creștere cu 15%?

Mircea Iliescu ne-a răspuns: „Este posibil, dar e dificil de estimat. Oferta cu +71% față de prețul din piață, adică 6,18 lei pe acțiune, este doar pentru segmentul de retail, pentru investitorii instituționali ea fiind substanțial diferită. Ei ar putea cumpăra, spre exemplu, la doar 5 lei pe acțiune”.

Cu toate acestea, există și un aspect cel puțin ciudat cu privire la această ofertă: acela că, de regulă, când cineva pune la vânzare un pachet semnificativ de acțiuni, prețul scade masiv. Sau, în oglindă: când cineva anunță o ofertă publică de cumpărare/preluare a unui pachet majoritar de acțiuni, în mod logic, prețul crește exponențial. Există multiple exemple în piețele internaționale cu cotații care țâșnesc cu 25% sau 30% sau chiar și mai mult în urma unui anunț de preluare.

În cazul Alro, avem de-a face cu o ofertă de vânzare a unui pachet, atenție, majoritar, de acțiuni la un preț estimat a fi cu mult peste cel din piață. În opinia mea, acesta este un aspect care ar trebui sa dea de gândit celor care doresc sa intre la cumpărare pe titlurile Alro.

Încă ceva: nu cu mult timp în urmă,  același acționar majoritar spunea că își dorește o listare la Londra pentru Alro. Care sunt motivele pentru care întreaga strategie s-a modificat complet în doar câteva luni, rămân, în opinia mea, un mister.

Una dintre speculații ar putea fi aceea că, din cauza unei nevoi imediate și ample de lichidități ale proprietarului, varianta vânzării pachetului majoritar ar fi ultima soluție.

Pe de altă parte, nu ar trebui să omitem nici ipoteza că, în cazul în care Vimetco și/sau Conef  șamd au de gând sa cumpere o altă facilitate de producție și nu doresc să se trezească în postura de a vinde Alro la „fire-sale” ca urmare a unor impuneri din partea Comisiei Europene (vezi cazul Arcelor-Mittal din Galați), o astfel de inițiativă de exit ar putea părea justificată.

Rămâne de văzut cum va evolua situația. Cert este că, cel puțin pentru moment, problema este că ducem o lipsă acută de certitudini. Pe cale de consecință, și riscurile pot fi pe măsură.

Articolul precedentHighland Europe, un fond de circa o jumătate de miliard de euro pentru IT
Articolul următorAvertisment șoc: Legea asociațiilor de proprietari va bloca administrarea a 1 milion de locuințe

Comments are closed.