Datele oficiale arată că suntem cu prețurile la jumătate din media UE și putem fi tentați să credem că statisticile ne mint.
România se afla în 2017 la un nivel de 48,4% din media UE, întrecând numai Bulgaria (44%), celelalte țări membre având niveluri mai mari, după cum indică datele Eurostat.
Danemarca și Luxemburg au 41% peste media UE, Suedia 35%, Irlanda 28%, Finlanda 23% deasupra mediei.
Aceste cifre ar putea stârni mirare. Cum să fim noi la jumătate, când vedem în supermarketuri, la unele produse, prețuri și mai mari decât în statele dezvoltate?
Când calculează indicele prețurilor și valorile medii, instituțiile de statistică și implicit Eurostat nu iau în considerare prețurile afișate („la cerere”), ci pe cele de tranzacționare, la care deja au fost comercializate mărfurile și serviciile. În plus, contează și cantitățile în care este vândut fiecare produs în parte. Dacă în România se cumpără multe lucruri ieftine, acestea vor trage media în jos, iar dacă danezii dau banii pe multe lucruri scumpe, acestea vor ridica media națională.
Un prieten întors dintr-un periplu european, a constatat ceva care l-a pus pe gânduri: „la ei, french toast-ul este mai ieftin, iar franzela mai scumpă decât la noi”. Absolut explicabil. Ei, occidentalii, nu consumă multe franzele, și atunci vânzătorii pun adaos mai mare, ca să câștige la preț. Din acest motiv nu vom găsi în Vest franzelă la 80 de bani (17 eurocenți), iar la noi găsim din belșug, iar lumea cumpără frecvent.
De asemenea, în Germania sau Italia nu vom vedea în galantare parizer la 2,20 lei kilogramul (0,5 euro), pentru că un sortiment de parizer vândut la acest preț are o calitate slabă, iar nemții și italienii nu mănâncă produse din carne la calitate atât de slabă.
Pe de altă parte, prețurile din București și celelalte orașe mari ale țării sunt mai mari decât cele din zonele rurale, unde putem constata niveluri de-a dreptul ridicol de mici pentru o zonă din UE. Astfel, la restaurantele din unele sate bogate în viță-de-vie (sunt înregistrate ca restaurante, deci așa le considerăm), poți să bei, în lunile de toamnă, 1 litru de vin cu 5 lei (1 euro), preț incredibil pentru un englez sau suedez, care probabil ar fi mai mult decât încântați să plătească numai atât la ei în oraș.
La capitolul „românii cumpără multe produse ieftine” mai intră și faptul că la noi, 30% din cheltuielile merg pe mâncare (gătită acasă), în timp ce nemții cheltuiesc sub 10%.
De asemenea, românii cumpără în volum mai mare mașini second-hand, își schimbă mai rar echipamentele electrocasnice, merg în număr mai mic în excursii etc și toate acestea fac ca prețurile de achiziționare ale bunurilor și serviciilor din România să fie mai mici decât cele din Occident.
Comments are closed.