Am ajuns cu prețurile la jumătate din media UE și continuăm să creștem

a woman is overwhelmed with the wide range in the supermarket when shopping.

Prețurile din România „au recuperat” în 17 ani 13 puncte procentuale față de media UE, până la 48%, și de șase luni suntem pe primul loc la rata inflației.

Între țările membre ale Uniunii Europene există diferențe mari în privința prețurilor la bunuri de consum și servicii.

Danemarca și Luxemburg (ambele cu 41% peste media UE) au cele mai ridicate niveluri ale prețurilor la aceste două capitole, potrivit datelor Eurostat pe anul 2017.

Pe locurile următoare se află Suedia (35% peste), Irlanda (28% peste), Finlanda (23% peste) și Marea Britanie (17% peste).

Cele mai mici niveluri sunt înregistrate în Bulgaria (56% sub media UE), România (52% sub), Polonia (47% sub), Ungaria (42% sub) și Lituania (40% sub media Uniunii Europene).

La o privire mai detaliată, Danemarca a fost anul trecut cea mai scumpă țară UE la capitolele „restaurant și hoteluri” (cu prețuri de 51% peste media UE), „hrană” (50% peste), „recreere și cultură” (48% peste), „transport” (28 % peste) și „echipamente de uz casnic” (20% peste).

Irlanda a fost cel mai scump stat membru la „băuturi alcoolice și țigări” (74% peste), Luxemburg la „întreținere, apă, gaz, electricitate” (63% peste), Grecia la „comunicații” (54 % peste), Suedia la „îmbrăcăminte și încălțăminte” (34% peste media UE).

Sursa: Eurostat

În ce privește prețurile totale, România se afla în 2017 la un nivel de 48,4% din media UE, întrecând numai Bulgaria (44%). În anul 2000, prețurile produselor din România se situau la 35% din media UE. Așadar, în 17 ani ne-am apropiat de medie cu peste 13 puncte procentuale.

Iar prețurile noastre continua să crească. De șase luni, România are cea mai mare inflație din UE. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a urcat în luna iulie 2018 până la 2,2%, de la 2,1% în luna iunie, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la un nivel de 2% înregistrat în luna iunie. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%) şi Ungaria (3,4%)

Articolul precedentPopulația nu a mai economisit pe perioada concediilor. Depozitele la bănci au scăzut
Articolul următorVine controlorul. Curtea de Conturi – audituri la Președinție, SRI, ministere

Comments are closed.