Pentru atleții profesioniști nu mai este un secret faptul că aminoacizii au extrem de multe beneficii pentru organismul unui sportiv. Mușchii sunt alcătuiți, în mare parte, din proteine, care la rândul lor sunt constituite din aminoacizi. Atunci când facem sport și exerciții fizice intense, avem nevoie de aminoacizi, pentru a susține activitatea fizică intensă.

Cei trei aminoacizi esențiali vitali în activitatea sportivă sunt valina, leucina și izoleucina, aminoacizi cu catenă ramificată sau BCAA, de la denumirea lor în engleză. Principalele beneficii pe care le aduc sportivilor sunt susținerea anduranței, recuperarea rapidă după activitatea fizică intensă și reducerea durerilor musculare. În plus, faptul că BCAA se absorb în organism în doar 30 de minute face ca efectul acestor aminoacizi să fie aproape instant. Iată cum te ajută administrarea lor atunci când faci sport.

1. Crește masa musculară

Administrarea aminoacizilor a fost corelată cu creșterea masei musculare la sportivii de performanță. Leucina îmbunătățește sinteza proteinelor la nivel muscular, în timpul și după exercițiile fizice. Mușchii sunt stimulați de exercițiile fizice și de infuzia de leucină și se dezvoltă mai rapid.

2. Crește anduranța

Aminoacizii modifică modul în care organismul se folosește de principala sursă de energie: carbohidrații și grăsimile. Atunci când este nevoie de un aport mare de energie, cum este situația unui sprint de exemplu, aminoacizii protejează depozitele de glicogen și cresc rezistența la efort.

3. O ardere mai rapidă a grăsimilor

BCAA protejează depozitele de glicogen (pachetele de energie ale organismului), arzând în schimb grăsimi. De aceea, pentru sportivii care încearcă să scadă în greutate sau au un regim cu aport scăzut de carbohidrați, aminoacizii vor asigura energia prin arderea grăsimilor. Acest proces are loc datorită faptului că aportul de BCAA stimulează hormonul cunoscut sub numele de leptină, responsabil pentru reglarea apetitului și a metabolismului.

4. Nivel redus de oboseală

În mod normal, în timpul unui antrenament de lungă durată, nivelul aminoacizilor din organism scade. Acest lucru face ca organismul să producă mai mult triptofan, un precursor al serotoninei, care aduce senzația de oboseală fizică și mentală. Prin administrarea BCAA, nivelul de aminoacizi rămâne constant în organism, astfel că oboseala se instalează mai greu.

5. Concentrare mai mare

Faptul că administrarea de BCAA inhibă producția de triptofan duce la creșterea concentrării și a atenției. Acest lucru este util în special în competițiile care se întind pe perioade mai lungi de timp, cum sunt meciurile de fotbal sau maratoanele.

6. Protejează mușchii

Exercițiile fizice intense pot afecta mușchii. Este un proces natural, prin care crește masa musculară. Totuși, uneori, pot apărea afectări nedorite ale mușchilor. Administrarea aminoacizilor protejează mușchii în cazul atleților de performanță, care se antrenează zilnic.

7. Recuperare mai rapidă

Aminoacizii susțin sinteza proteinelor la nivel muscular, astfel că recuperarea după un antrenament este mai rapidă. Sportivii care iau suplimente cu BCAA pot reveni mai rapid și în siguranță la antrenament. 

8. Reduce febra musculară

Administrarea aminoacizilor a fost corelată cu reducerea febrei musculare după antrenamentele de anduranță. Astfel, sportivii nu sunt nevoiți să ia pauze lungi de la antrenamente, din cauza durerilor musculare.

9. Îmbunătățește performanța sportivă

Toate beneficiile aminoacizilor corelate se traduc printr-o performanță sportivă crescută. Practic, organismul va reacționa mai bine la antrenamentele de lungă durată, concentrarea mentală va fi mult îmbunătățită, astfel că sportivii vor avea performanțe mai mari atât la antrenament, cât și în competiții.

 În concluzie, aminoacizii cu catenă ramificată, BCAA, sunt esențiali pentru creșterea performanțelor sportive. Administrați înainte de antrenamente, aceștia sunt absorbiți rapid și susțin organismul în timpul efortului, crescându-i rezistența și modificând felul în care se consumă energia. În plus, aminoacizii BCAA reduc durerile și febra musculară, protejează mușchii și grăbesc recuperarea.

 

Articolul precedentINS: Managerii, estimări de creștere moderată în industrie și comerțul cu amănuntul, în trimestrul 3
Articolul următorDe ce sunt salariile atât de mici în România? Din cauza productivității scăzute?