În Uniunea Europeană a început să se manifeste o tendință contradictorie: pe de o parte, consumul real crește -cu 0,6% în trimestrul al II-lea din 2022, după o creștere mai mică, de doar 0,3% în primul trimestru. dar, pe de altă parte, venitul disponibil pe locuitor a scăzut cu 1,2% în același trimestru II al anului acesta, după ce, cu un trimestru mai înainte crescuse cu o,4%:
În zona euro avem aceeași tendință: în același trimestru al II-lea al anului curent, consumul real al populației a crescut cu 0,6% (cu 0,2% în trimestrul precedent), în vreme ce venitul real pe locuitor a scăzut cu 0,9%, după o scădere de doar 0,2% în trimestrul anterior.
Culmea este că venitul brut al gospodăriilor a crescut în trimestrul al II-lea cu 1,4% în UE și cu 1,6% în zona euro, ca urmare a unei influențe pozitive majore din zona salariilor, dar venitul real este descrescător, ca urmare a influenței inflației:
Ca urmare a scăderii venitului real, a scăzut și rata de economisire cu 1,75 în zona euro și cu 2% pe ansamblul Uniunii Europene.
Tabloul sintetic al evoluției principalilor indicatori în ceea ce privește veniturile și cheltuielile gospodăriilor este următorul:
Ce putem observa? În primul rând , rata economisirii în UE este departe de vârful atins în perioada lock-down-ului din vremea pandemiei 9când a fost chiar și 26%), dar este, totuși, mai mare decât în 2019. Cu 9,8% suntem însă la un maxim al ultimilor 10 ani în ceea ce privește rata investițiilor personale. Și creșterea consumului individual este peste nivelul din 2019, deși se situează mult sub pragurile din perioadele de deschidere a economiilor care urmau lock-down-ului. În scimb, scăderea venitului real are cea mai mare amplitudine de după criza precedentă, exceptând primul trimestru de pandemiei. În concluzie putem zice că astăzi europenii au un venit real mai mic, dar consumă mai mult, investesc și mai mult, reducându-și ritmul de economisire.