Parlamentul britanic a respins planul premierului Theresa May de ieşirea din UE, cu 391 de voturi împotrivă şi 242 pentru, potrivit BBC. Acest lucru echivalează cu amânarea Brexit-ului cu câteva luni, notează BBC. La scurt timp după anunţarea rezultatului, liderul laburist Jeremy Corbyn, principalul adversar al planului, a cerut premierului Theresa May să se retragă, fiind învinsă de o „enormă majoritate”, inclusiv de propriul partid. Negociatorul şef al UE pentru Brexit a declarat că, în acest moment, totul depinde de Marea Britanie, „Uniunea Europeană a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a se ajunge la un acord. (…) Pregătirile pentru o ieşire “fără acord” sunt acum mai importante ca niciodată”,  a declarat Michel Barnier.

Theresa May a fost umilită de propriul partid, după ce 75 de conservatori au votat împotriva noului plan Brexit. Este pentru a doua oară când legislativul britanic se opune acordului.

În aceste condiţii, cele două direcţii care se prefigurează sunt retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, aşa cum sugerează liderii UE sau amânarea Brexit-ului, ideea susţinută de liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn.

De altfel, acesta a afirmat că este timpul pentru alegeri anticipate. O altă variantă în plan intern ar fi organizarea unui nou referendum privind ieşirea din Uniunea Europeană.

May s-a adresat Camerei Comunelor imediat după votul de marţi şi şi-a exprimat regretul faţă de rezultat. Ea a afirmat că parlamentarii trebuie să decidă acum dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice cat, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să ştie ce intenţionează să facă britanicii în cazul unei amânări, potrivit  Reuters, citat de Agerpres.

Context

Anterior votului de marţi seară, Londra și UE au ajuns în cele din urmă la o înțelegere pentru Brexit, înțelegere care ar trebui să atenueze îngrijorările criticilor cu privire la statutul graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Cel puțin așa susține guvernul britanic.

„În seara aceasta, la Strasbourg, premierul (Theresa May) a obţinut schimbări obligatorii din punct de vedere juridic care întăresc şi îmbunătăţesc Acordul de retragere şi declaraţia politică”, a anunţat vicepremierul David Lidington, care a solicitat parlamentarilor britanici să voteze acordul în momentul în care acesta le va fi prezentat marţi, potrivit Agerpres.

El a promis parlamentarilor prezentarea a două documente. „Primul confirmă faptul că UE nu poate menține Marea Britanie în plasa de siguranţă pe o perioadă nedeterminată”, a declarat liderul britanic, referindu-se la clauza de „backstop”, dispoziţie care prevede menţinerea, ca ultimă soluţie, a Regatului Unit într-o uniune vamală pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În plus, „instrumentul comun reflectă angajamentul Regatului Unit şi al UE de a depune eforturi pentru a înlocui plasa de siguranţă cu măsuri alternative până în decembrie 2020”.

Totuși, vorbind de la Strasbourg, Theresa May a admis că acordul original nu a fost modificat și că noile documente vor fi adăugate acestuia, fiind la fel de puternice din punct de vedere juridic.

De menționat că la mijlocul lunii ianuarie, aleşii britanici au respins cu un vot covârşitor acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie de premier cu Bruxelles-ul, trimiţându-l înapoi pe masa negocierilor.

Primul care și-a manifestat opoziția față de noul acord a fost șeful laburiștilor, Jeremy Corbyn. Corbyn a subliniat că schimbările nu reflectă promisiunile făcute de Theresa May și le-a cerut laburiștilor să voteze împotriva acordului.

Dacă acordul este respins, situația se precipită pentru Marea Britanie, care ar trebui să părăsească UE pe 29 martie. Astfel, în Parlamentul de la Londra ar urma să aibă loc o nouă serie de voturi cu scopul de a mandata premierul să ceară o amânare a Brexitului, cel mai probabil cu câteva luni.

 

 

Articolul precedentUniunea Europeană a restricţionat zborurile Boeing 737 Max
Articolul următorProducția industrială, pe plus în ianaurie