Piața de spații industriale și logistice din România va continua tendința ascendentă de anul trecut și în 2018, conform previziunilor Dunwell, agenție de brokeraj din România specializată exclusiv în segmentul industrial al pieței imobiliare.
Această evoluție vine pe fondul unui an 2017 cu performanțe record în ceea ce privește portofoliile de spații logistice și industriale. Aproximativ 350.000 metri pătrați de noi spații au fost adăugți celor existenți, reprezentând o creștere de 13% față de 2016, portofoliul național ajungând la peste trei milioane metri pătrați.
„Sunt semne foarte bune pe această piață! Anul 2017, cu o creștere record a livrărilor de noi spații, a pregătit un 2018 care va avea aceeași tendință. În acest moment rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale este de sub 5%, existând o presiune pe ofertă. Previziunile noastre sunt că această tendință de creștere se va menține nu numai în 2018, când ne așteptăm la circa 500.000 metri pătrați de proiecte logistice și industriale noi, ci și în continuare până în 2020. Principalele tendințe pe care le observăm pentru 2020 sunt legate atât de dezvoltarea parcurilor industriale, cât și de modul de abordare al acestei dezvoltări. Creșterea va veni astfel și din parcuri aflate în afara capitalei, vom vedea în București un început de orientare spre inner city logistics și, nu în ultimul rând, ca o soluție
de diminuare a problemei forței de muncă, dezvoltatorii vor construi și hosteluri în cadrul parcurilor logistice.”, declară Daniel Cautiș, Managing Partner Dunwell.
Suprafața estimată de noi spații, de 500.000 metri pătrați, este constituită din toate livrările de spații industriale și logistice relevante, inclusiv cele dezvoltate în 2017 și livrate în acest an.
Principalii proprietari de parcuri logistice și industriale din România sunt CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii variind între 100.000 și peste 700.000 metri pătrați. Chiriașii lor provin în special dintre companiile
3PL (servicii externalizate de logistică) cu aproape 50% din cererea de spații noi în 2017, retail, aproximativ 19%, și comerț electronic cu 6% din cerere. Un alt jucător important sunt agențiile de brokeraj (Dunwell, CBRE, Colliers, JLL etc.) care fac legătura între dezvoltatori, proprietarii de terenuri și chiriași, facilitând procesele tranzacționale din piață, arată analiza.
„Responsabile de acest trend ascendent sunt atât creșterea consumului și a cheltuielilor, datorată reducerii taxelor și creșterilor salariale, cât și sectorul productiv care a înregistrat și el o creștere de 8% anul trecut. De asemenea, un aport important l-au avut relocările chiriașilor din spațiile vechi, improprii, în spații cu autorizații de securitate la incendiu. Piața imobiliară a fost alimentată de aceste evoluții, dezvoltatorii venind în întâmpinarea cererii crescânde de spații de depozitare și producție. CTP a reușit să atragă cele mai mari trei tranzacții de pe piață (25% din cererea totală), reconfirmând logistica și comerțul electronic ca domenii cheie ale pieței.”, a adăugat Daniel Cautiș.
Estimările au fost realizate luându-se în considerare mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt istoricul tuturor tranzacțiilor de închiriere de depozite din ultimii 5 ani, suprafața spațiilor logistice și industriale construite și livrate de către dezvoltatori în 2017, numărul de tranzacții de terenuri industriale în 2016 și 2017.
Comments are closed.