Roșul, noua culoare la modă pe burse

Seria de scăderi care s-a manifestat în perioada recentă, atât pentru bursa locală cât și pentru piețele internaționale, a continuat și în sesiunea de astăzi.

Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București au avut, din nou, o tendință negativă, cu indicele reprezentativ BET închizând sesiunea pe minus cu 0,97% la 8.264 de puncte, indicele BET-XT depreciindu-se cu 0,99% la 761 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, cel care are în componența sa companiile din sectorul energetic care sunt cotate la bursă, a spart pragul psihologic din zona de 700 de puncte, închizând la 688 de puncte, adică pe minus cu 0,85%.

Grafic zilnic indice BET, sursa: tradingeconomics.com 

Așa cum se poate observa și din grafic, rezultatul net al sesiunilor din această săptămână este unul nul, singura creștere (cea din sesiunea de marți, 22 mai) fiind anihilată de retragerile suferite în restul sesiunilor.

Însă, un aspect important al sesiunii curente este cel dat de faptul că acțiunile OMV-Petrom (simbol SNP) au suferit corecția ce apare de îndată ce trece data dividendului, justificându-se astfel picajul de peste 5 procente suferit. OMV-Petrom a anunțat acordarea unui dividend în valoare de 0,02 lei pe acțiune, exact aceasta fiind și valoarea scăderii, așa cum se poate constata din tabelul următor:

Tabel constituenți indice BET, sursa: tradingeconomics.com 

Din tabel rezultă că, dacă este să facem abstracție de OMV Petrom cu al său caz special, marea majoritate a companiilor listate la BVB au avut, în sesiunea curentă, evoluții pozitive. Ceea ce nu este deloc rău, ținând cont de evoluțiile din piețele internaționale.

Din punctul de vedere al volumelor de tranzacționare, sesiunea curentă a fost una extrem de slabă: doar 16 milioane de lei, adică 3,4 milioane de euro, a fost valoarea schimburilor, investitorii nefiind convinși că merită să reintre la tranzacționare.

Anularea întâlnirii la nivel înalt SUA-Coreea de Nord trimite bursele globale pe minus

Piețele vest-europene au avut parte de încă o sesiune de scăderi, cauzate de anunțul lui Trump referitor la anularea întâlnirii programate cu liderul nord-coreean Kim Jong Un de la Singapore. Indicele DAX30 din Germania a scăzut cu 0,94% la 12.855 de puncte, CAC40 din Franța cu 0,31% la 5.548 de puncte, în timp ce FTSE100 de la Londra, la 7.716 de puncte, a consemnat un minus de 0,92%.

La jumătatea sesiunii de tranzacționare de pe Wall-Street, tranzacționarea avea loc, de asemenea, în teritoriu negativ, indicele Dow Jones depreciindu-se cu 0,5% în timp ce S&P500 scădea cu 0,37%.

Articolul precedentBăncile regionale din SUA, la mâna lui Trump
Articolul următorCererea de spații industriale crește investițiile în acest sector imobiliar

Comments are closed.