”Producţia de gaze ar trebui să fie vândută în proporţie de 100% pe bursă”, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.  De asemenea oficialul a explicat de ce gazele care vor fi extrase din Marea Neagră vor fi mai scumpe.

„Preţurile vor fi mai mari, acest lucru este clar, întrucât şi costurile de explorare şi producţie în Marea Neagră sunt mai mari decât cele de pe uscat. Dar producţia din Marea Neagră va aduce şanse de a creşte independenţa energetică a României şi şanse de a exporta gaze, întrucât este clar că vom avea o supraproducţie de gaze pe viitor. Este o oportunitate foarte mare pentru România în ceea ce priveşte securitatea energetică şi un factor stabilizator pentru ţară. „, a arătat Hajdinjak.

„Nu există niciun motiv pentru care gazul nu ar trebui să fie vândut transparent 100% de către producătorii înşişi, nu de către unele companii de vânzări. Deci din punctul meu de vedere ar fi grozav să avem 100% din gaze transparent vândute pe burse”, a mai spus oficialul E.ON.

În luna februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), declara că ExxonMobil şi OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagră, din 2020-2021, iar România va produce în total 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze anual, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră.

În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori.

ExxonMobil şi OMV Petrom vor lua în acest an decizia finală de investiţii în blocul Neptun.

 

Articolul precedentCererea de spații industriale crește investițiile în acest sector imobiliar
Articolul următorJaponezii de la fosta Ana Imep au gasit mai ușor milioane pentru investiții decât 500 de muncitori

Comments are closed.