Multă vreme cauciucurile reşapate au fost considerate o alternativă ieftină la anvelopele noi. Cu timpul, au apărut tot mai multe întrebări despre siguranţa pe care o oferă ele, după ce au fost echipate pe maşini. În ultima perioadă, această tehnologie se bucură de recomandările activiştilor de mediu, care mizează pe cantitatea mai mică de ulei consumată pentru reşaparea unei anvelope faţă de necesarul producerii unui cauciuc nou. Lăsând la o parte că procesul de producţie este mai puţin poluant, sunt acestea cu adevărat sigure?
Ce presupune procesul de reşapare
Procesul de reşapare constă în reconstituirea bandei de rulare a unei anvelope uzate prin adăugarea unui strat nou de cauciuc pe pânzele din interior. Practic, banda de rulare uzată este îndepărtată şi se aplică alta nouă, printr-un proces chimic de întărire la cald şi la rece. Aparent, anvelopa reşapată va avea o bandă de rulare suficient de adâncă pentru a trece cu bine peste verificările autorităţilor din trafic, însă întreg stratul este lipit de restul cauciucului. Se păstrează astfel aproximativ 90% din roata veche, iar costul de producţie reprezintă 20% faţă de unul nou. În întreaga lume, procesul este atent monitorizat de Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind omologarea fabricării de anvelope reşapate. În ţara noastră se aplică normativele Comunităţii Europene.
Ce rişti dacă le foloseşti
Multe companii de asigurări refuză să acopere costurile rezultate din accidente provocate de vehicule echipate cu anvelope reşapate. Acest lucru trebuie să-ţi dea de gândit. În primul rând, când cumperi un cauciuc reşapat, nu cunoşti istoricul anvelopei originale, în ce condiţii a ajuns să fie astfel prelucrat şi câţi kilometri a rulat înainte. Rezistenţa structurală scade în urma acestei prefaceri, iar riscul ca banda de rulare aplicată să se desprindă este mare. Aderenţa scade foarte mult la viteze mari, la condiţii meteorologice dificile, iar manevrele devin un pericol pentru şofer şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Specialiştii în anvelope de camion de la Acvila recomandă echiparea vehiculelor ţinând cont de raportul eficienţă-preţ, fără a face rabat de la calitate pentru un cost aparent mai mic, care se poate transforma ulterior într-o pagubă materială mai mare.
Un pericol pentru toţi participanţii la trafic
Oricine a circulat pe şosele cu trafic greu a văzut măcar o dată o bandă de rulare dezlipită şi împrăştiată pe carosabil. Evident că pericolul cel mai mare este în momentul când anvelopa cedează, deoarece vehicului pierde aderenţa şi riscă producerea unui accident rutier. Aşadar, primul expus este şoferul maşinii echipate cu anvelope reşapate. Dar nici ceilalţi participanţi la trafic nu sunt în siguranţă. Dacă se întâmplă să fii în dreptul unui camion când explodează un astfel de cauciuc, rişti să fii acroşat sau împins în afara carosabilului. Apoi, resturile rămase pe asfalt, dacă nu sunt adunate în întregime (ceea ce nu se întâmplă foarte des sau foarte curând după producerea evenimentului), reprezintă un pericol în sine. O bandă de rulare a unei anvelope de camion măsoară câteva zeci de centimetri pătraţi şi poate fi împrăştiată în sute de bucăţi. O maşină care trece peste un astfel de rest îţi poate arunca de sub roţi o bucată care, odată ajunsă în parbrizul tău, îl poate fisura sau pur şi simplu te poate face să pierzi controlul volanului. Bucăţile de cauciuc abandonate pe asfalt au provocat o mulţime de accidente rutiere de-a lungul timpului.
Anvelopele reşapate sunt folosite mai ales în industria transportului rutier de mărfuri şi persoane, în special din cauza costurilor ridicate pentru achiziţia cauciucurilor pentru camioane sau autocare. Datorită numărului mare de kilometri pe care-l parcurg aceste vehicule în condiţii de trafic intens, responsabilitatea proprietarilor trebuie să fie mult mai mare pentru siguranţa rutieră.