Banca Națională a României (BNR) menține prognoza pentru rata inflației la 3,5% pentru finalul acestui an, dar o majorează pe cea de anul viitor la 2,9%, în creștere de la 2,7%, a anunțat guvernatorul, Mugur Isărescu.
Creșterea din prognoza pentru finele anului 2019 se datorează condițiilor tensionate de pe piața muncii, care fac ca salariile să crească mai mult decât productivitatea muncii.
În august, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate în luna octombrie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit guvernatorului BNR, activitatea investițională s-a contractat în trimestrul al doilea din 2 2018 pe seama construcțiilor, iar lipsa progreselor în infrastructură este de natură a inhiba creșterea economică.
Isărescu a atras atenţia asupra tensiunilor existente pe piaţa muncii, care pun presiune pe creşterea salariilor.
„Condiţiile de pe piaţa muncii rămân tensionate, este o preocupare pentru toţi (…). Tensiunile de pe piaţa muncii pot împinge salariile în sus dincolo de creşterea de productivitate. (…) Există o necorelare îngrijorătoare a calificărilor pe piaţa muncii, nu se corelează calificările cu nevoile angajatorilor. Efectivele de salariaţi sunt insuficiente”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a atras atenţia asupra preţului petrolului la nivel internaţional, dar şi asupra preţurilor materiilor prime, a căror evoluţie imprevizibilă reprezintă un risc asupra evoluţiei inflaţiei. Însă nu se pune problema ca inflația să scadă sub pragul de 2% în următorii ani.
„Dacă se mai reduce TVA, se duce și rata inflației sub 2%, așa cum am ajuns la inflația negativă din 2016 și 2015. În lipsa unor asemenea decizii, România are economie de catching up, care aleargă să-i prindă pe alții din urmă. Într-o asemenea economie ai o inflație mai mare. Majorările de salarii în zona serviciilor sunt inevitabile, te duci către o zonă unde serviciile sunt mai scumpe. Nu va fi o egalizare de azi pe mâine și ține indicele preturilor de consum sus. Vom fi 10 ani în această postura de a alerga să recuperăm decalajele”, a mai afirmat Guvernatorul BNR.
BNR a anunţat marţi că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care cel mai nou scenariu privind evoluţia inflaţiei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale, iar incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principală sursă, printre altele, evoluţia preţurilor combustibililor pe plan mondial.
Comments are closed.