Noi obligații pentru furnizorii de servicii de telefonie fixă şi mobilă sunt cuprinse într-o propunere legislativă elaborată de ANCOM.
Aceștia vor fi obligaţi să publice informaţiile referitoare la condiţiile în care oferă servicii de interconectare IP în reţelele publice de telefonie.
Informațiile trebuie publicate până la 1 aprilie 2019, pe paginile de internet ale companiilor.
Un proiect al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în acest sens va fi trimis în consultare europeană către Comisia Europeană, OAREC şi celelalte autorităţi de reglementare care vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.
După parcurgerea procedurii de consultare europeană, ANCOM poate adopta setul de măsuri.
Alte obligații cuprinse în proiect se referă la acordarea accesului şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate şi la aplicarea de condiţii echivalente de interconectare în circumstanțe echivalente tuturor persoanelor care solicită sau beneficiază deja de interconectare, începând cu data de 1 mai 2019, informează un comunicat ANCOM.
Totodată, au fost stabilite și tarifele maxime care pot fi percepute de operatori pentru furnizarea serviciului de colocare la 9,47 euro/unitate de rack, în condițiile utilizării unui rack standard, amplasat într-o clădire în care se poate realiza colocarea echipamentelor beneficiarilor și la 15 euro/mp pentru spațiile colocabile situate în localități urbane, în caz că se dorește doar închirierea spațiului util.
Furnizorii vizați de această reglementare sunt cei 36 de furnizori de telefonie fixă şi 5 de telefonie mobilă identificaţi în anul 2017 cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.
„Migrarea către noile reţele IP implică atât schimbări arhitecturale în reţele, cât şi în ceea ce priveşte modul de furnizare a serviciilor, iar aceste schimbări generează beneficii pentru întreaga piaţă. Reţelele bazate pe IP integrează tot traficul de comunicaţii electronice al unui operator într-o singură reţea, fapt ce determină scăderea costului unitar pe serviciu, pe măsura creşterii volumului de trafic”, menționează documentul ANCOM.
„De asemenea, arhitecturile de tip IP permit agregarea traficului distribuit în mai multe noduri locale într-o singură locaţie (în care să fie concentrat tot traficul), ceea ce conduce şi la scăderea costurilor operationale în ansamblu. Convergenţa serviciilor conduce la reducerea costurilor ca urmare a utilizării în comun a resurselor integrate la nivelul unei singure reţele, pentru furnizarea mai multor tipuri de produse /servicii sau activităţi. Un alt beneficiu este faptul că acest tip de interconectare are un grad ridicat de flexibilitate şi permite cu uşurinţă modificări în funcţie de cerinţe, precum şi modernizările tehnologice survenite în timp”, precizează documentul citat.
Comments are closed.