Mișcările abrupte din piețele de capital de la finele săptămânii trecute au ținut atenția trează pentru toți traderii, investitorii, analiștii și cei interesați de fenomenul investițional.
Este pentru a doua oara în acest an când piețele suferă un picaj care, parcă, vine pe neașteptate și nici nu pare să aibă o cauză unică și certă (de genul unui atac terorist, izbucnirea unui conflict geo-politic sau altceva asemănător).
Spre exemplu, în ultimele trei zile de tranzacționare, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 1.000 de puncte, iar sesiunea de vineri a fost un adevărat roller-coaster, consemnând un ecart de peste 450 de puncte între minimul și maximul sesiunii.
Graficul zilnic al indicelui Dow Jones, sursa: tradingeconomics.com
Care să fi fost cauzele apariției acestei volatilități în piețe?
L-am abordat pe Ciprian Bîrsan, conducător la SSIF BRM S.A.,cu o experiență de 14 ani în piețele de capital, care mi-a spus că: „Primele scăderi au început în urmă cu o săptămână, în piețele asiatice, cu o undă de șoc care s-a propagat ulterior în SUA și Europa. Climatul investițional era deja destul de tensionat, aflându-ne în zona de maxime ale indicilor și, la primele semne de slăbiciune, au apărut primele marcări de profit. Cred că a fost vorba, pur și simplu, de o nervozitate a investitorilor, la concurență cu declarațiile făcute de Trump”.
În privința activității din piața locală de capital, Bîrsan estimează că: „Investitorii de retail au un cuvânt din ce în ce mai mic de spus în raport cu influența celor instituționali, atât interni cât și externi. Având în vedere lichiditatea de peste vară și dinamica ei recentă, experiența îmi spune că instituționalii au luat o pauză. De regulă, în perioadele de corecții, instituționalii fac un pas în lateral în astfel de situații…”.
Asistăm la o schimbare de trend sau doar la o corecție pe termen scurt?
Aici, Ciprian Bîrsan este de părere că ceea ce s-a întâmplat recent în piețe, atât cele internaționale cât și în piața locală de capital, reprezintă doar o corecție: „Eu spun că o piață care a mers liniar, ajungând la noi maxime istorice pentru indicii din SUA, era o piață care trebuia să se oprească la un moment dat. Mi se pare firesc ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, nu ar trebui să ne sperie. Este, absolut, o oportunitate de a cumpăra mai ieftin”.
La ce să ne așteptăm pentru piața locală în săptămâna care începe acum?
„Pe termen scurt, mă aștept la ușoare creșteri, după care piața ar putea să ajungă, din nou, într-o zonă tensionată, pentru că va începe, nu peste mult timp, sezonul de raportări financiare. Și cred că este posibil să consemnăm o scădere a lichidității în acea perioadă”, spune Bîrsan.
Graficul zilnic al indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com
Christmas Rally, un scenariu de luat în seamă
Concluzia finală pare să fie optimistă, bazându-se preponderent pe o caracteristică specifică piețelor nord-americane: „În principiu, pentru finalul de an, nu exclud varianta în care piețele să reintre pe o tendință de atacare a unor noi maxime istorice, bazându-mă în mod special, pe fenomenul de „Christmas Rally”, știind că, de obicei, luna decembrie este o lună în care întreaga piață este pe creștere”, a completat conducătorul SSIF BRM S.A.
Comments are closed.