Dacă în Danemarca există bănci comerciale care oferă credite cu dobândă negativă, iată că cea mai mare economie a Europei are planuri opuse. Mai exact, Banca Centală a Germaniei încurajează băncile comerciale să ofere dobânzi negative la depozite.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) nu vrea ca băncilor să li se interzică să perceapă dobânzi negative de la deponenţii obişnuiţi pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, a declarat marţi un oficial de la Bundesbank, citat de Reuters și preluat de Agerpres. Potrivit lui Joachim Wuermeling, responsabil cu supervizarea bancară în consiliul director al Bundesbank, consumatorii ar trebuie protejaţi, însă băncile trebuie să aibă o marjă de manevră pentru a-şi gestiona costurile.
Aceste comentarii vin pe fondul unei dezbateri care are loc în Germania şi în alte părţi din Europa cu privire la posibilitatea ca băncile comerciale, presate de nivelul extrem de scăzut al dobânzilor, să treacă pe seama deponenţilor costurile pe care le suportă atunci când îşi depun lichidităţile la băncile centrale.
Premierul Bavariei, Markus Soeder, a sugerat ca băncilor să li se interzică să perceapă de la clienţii obişnuiţi dobânzi negative pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro.
„Dacă băncilor li se interzice să perceapă dobânzi negative, atunci ar fi deprivate de un posibil instrument pentru a fi profitabile”, a apreciat Wuermeling. Acesta a subliniat că profitabilitatea este o rezervă importantă pentru sistemul financiar şi, de asemenea, ajută la stimularea investiţiilor.
Începând din anul 2014, Banca Centrală Europeană percepe bani de la băncile comerciale care îşi stochează lichidităţile la BCE, în prezent dobânda la depozite fiind la minus 0,4%, ceea ce înseamnă că băncile plătesc pentru privilegiul de a-şi plasa lichidităţile la BCE.
Conform unor cifre publicate de Guvernul german, în anul 2018 băncile germane au plătit împreună 2,4 miliarde euro pentru a-şi depozita lichidităţile la Bundesbank. Unele bănci au transferat aceste costuri către clienţii de tip companii sau cei înstăriţi, însă până acum băncile au evitat să introducă o măsură similară pentru deponenţii obişnuiţi.