Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat că-și opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică, deși a fost unul dintre beneficiarii subvenției de 130 de milioane de euro de la buget, plătite de Ministerul Energiei marilor consumatori de energie.
Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, spun reprezentanții Azomureș.
V. Popescu: Peste 130 milioane de euro plățiți de ministerul Energiei marilor consumatori
Suma plătită în anul 2021, sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020, este de 637.623.005,82 lei echivalentul a 131.819.273,08 Euro, la cursul mediu de referință pentru anul 2020 de 4,8371 lei/Euro.
Numărul total al societăților care au beneficiat de ajutorul de stat conform OUG nr. 81/2019 este de 33, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăți cu răspundere limitată și 21 societăți pe acțiuni” a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.
Printre companiile care au primit ajutor de stat, în baza OUG n.r 81/2019, s-a numărat și Azomureș, compania prezentată în presă ca ”primă victimă din industrie”, ca urmare a creșterii prețului la energie.
Deși și-a închis temporar porțile, cel mai important producător de îngrăşăminte ar fi primit de la stat 25.679.174,33. Conform informațiilor DCNews, plata s-ar fi făcut în 19 octombrie 2021.
Cu toate acestea, Azomureș a anunțat că oprește temporar producția și a avertizat că se așteaptă ca situația să devină critică în primele luni ale anului viitor.
Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. „Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi”, arată compania.
Securitatea alimentară a României ar putea fi „compromisă” în 2022
În aceste condiții, compania cere Guvernului și Parlamentului să ia măsuri „în timp util” pentru „a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie”, avertizând că securitatea alimentară a României ar putea fi „compromisă” în 2022.
„Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să acţioneze în concordanţă cu legislaţia europeană pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, se menţionează în comunicatul Azomureş.
Ministerul Agriculturii analizează consecințele. Azomureș asigură 50% din necesarul de fertilizanți din țară
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale evaluează consecinţele directe asupra producţiei din anul 2022 ale unei eventuale întreruperi a producţiei de îngrăşăminte de către Azomureş, principalul producător de fertilizanţi pentru agricultură din România, anunță MADR într-un comunicatul citat de Agerpres.
În comunicat se menţionează că abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ utilizate pentru culturile agricole creşte riscul reducerii producţiei de anului viitor cu până la 30%, or Azomureş este producătorul de îngrăşăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii româneşti.
Anual, în România se cultivă circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importantă o au culturile de bază care contribuie la siguranţa alimentară a populaţiei, potrivit comunicatului.
„Evaluăm impactul economic şi social generat de sistarea temporară a producţiei de fertilizanţi. Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la preţuri care să nu afecteze populaţia. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.