Desele intervenții ale statului român pe piața de gaze naturale au dus la o creștere a costurilor pentru clienții casnici, dar nu numai, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a declarat că intervențiile statului în piața de gaze naturale au dus la creșterea costurilor pentru consumatori. Chisăliță subliniază că, după ce autoritățile au plafonat prețul la gazele naturale începând cu anul 2023, consumatorii au plătit mai mult, iar estimările arată că această tendință va continua.

„Cele trei intervenții ale statului au adus costuri mai mari la nivelul consumatorului,” a afirmat Dumitru Chisăliță. Acesta a menționat cele trei mari perioade de intervenție: 2009-2012, 2019-2020 și 2021-2024.

Conform lui Chisăliță, plafonarea prețului din octombrie 2021 a dus la situația în care, începând din martie-aprilie 2023, prețul efectiv plătit de consumatori a fost mai mare decât prețul pe piața liberă. „Observăm că de atunci și până în prezent prețul pe piața liberă a fost în permanență mai mic și va rămâne mai mic și în perioada imediat următoare,” a explicat Chisăliță.

Pentru anul 2022, consumatorii casnici au beneficiat de prețuri cu 26% mai mici decât cele de pe piață datorită plafonării. Totuși, din 2023 și până în primul trimestru al lui 2025, prognozele arată că aceștia vor plăti în medie cu 8% mai mult. În termeni concreți, acest lucru se traduce într-o creștere de aproximativ 3000 de lei pe an pentru o casă cu un consum de 30 MW și 1800 de lei pentru un apartament cu un consum de 15 MW.

Prima intervenție a statului, între 2009 și 2012, s-a soldat cu o creștere a costurilor pentru consumatori de aproximativ 9%, conform News.ro. A doua intervenție, prin OUG 114 în perioada 2019-2020, a redus prețul gazelor pentru populație, dar a majorat costurile pentru consumatorii non-rezidențiali, ceea ce a dus în final la o creștere a unor tarife suportate tot de populație. Estimările AEI pentru 2024 și primul trimestru al lui 2025 indică că, la expirarea schemei de plafonare în martie 2025, consumatorii vor continua să plătească mai mult decât dacă prețurile ar fi fost reglate de piață.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia: Este principalul partener comercial non-UE al României
Articolul următorActele care vă pot majora pensia. Multi nu știu că trebuie depuse la casele de pensii