Autoritatea de Reglementare în domeniul Emergiei a aprobat ordinul 179/9 octombrie 2020, prin care racordarea clienților casnici la rețele de distribuție a gazelor naturale este gratuită, indiferent de distanța față de rețea, potrivit documentului prezentat de economica.net.

În linii mari, noile reglementări prevăd că orice consumator casnic final depune o cererea de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor, fără a plăti nici tariful de analiză al cererii, nici lucrările efective de racordare.

Din momentul primirii unei cereri corect întocmite, operatorul trebuie să emită avizul tehnic de realizare (ATR) sau de principiu (ATP) în termen de 15 zile. ATR-ul se emite în situația în care există o rețea principală la care urmează să se facă racordarea, iar ATP-ul dacă nu există o astfel de rețea.

În termen de cel mult 20 de zile de la primirea cererii de racordare și a documentelor ce o însoțesc, corecte și complete, operatorul stabilește soluția tehnică pentru realizarea obiectivului/conductei necesar/necesare racordării.

În termen de cel mult 15 de zile de la obținerea acordului/autorizației administratorului drumului, respectiv a autorizației de construire, operatorul sistemului de distribuție este obligat să asigure întocmirea documentației tehnice de execuție a racordului.

OSD este obligat să asigure întocmirea documentației tehnice/proiectului tehnic de execuție a racordului și/sau a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM în termen de 15 zile de la obținerea acordului/autorizației administratorului drumului, respectiv a autorizației de construire

Pentru solicitanții clienți finali casnici și non casnici, în termen de 60 zile de la stabilirea soluției tehnice de realizare a obiectivului/conductei necesar/necesare racordării, operatorul sistemului de distribuție este obligat să asigure întocmirea și depunerea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire, potrivit documentului publicat de economica.net.

Prevederile ordinului vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

.

Articolul precedentInflația a scăzut față de august, alimentele și serviciile s-au scumpit
Articolul următorPremiul Nobel pentru Economie 2020, acordat pentru îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei