ANCPI va finanța cu 81 milioane de lei înregistrarea unor imobile aflate pe trei terenuri în suprafață totală de aproape 550.000 ha.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a aprobat finanțarea, din veniturile proprii, a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor aparținând domeniului public și/sau privat al statului pentru trei instituții.
Suma totală alocată de ANCPI pentru înregistrarea acestor imobile este de circa 81 milioane de lei.
Conform unui comunicat al Agenției, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor se vor derula pe o suprafață de peste 203.000 de hectare, aparținând Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) – valoarea finanțării fiind de 30,8 milioane de lei cu TVA, pe o suprafață de 315.000 de hectare, aparținând Agenției Domeniilor Statului (ADS) – valoarea finanțării fiind de 47,3 milioane de lei și pe o suprafață de 19.000 de hectare, aparținând Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” (ASAS) – valoarea finanțării fiind de 2,9 milioane de lei cu TVA.
Sumele vor fi decontate de ANCPI după recepția lucrărilor, iar contractele de finanțare sunt multianuale.
Înregistrarea sistematică a imobilelor aparținând domeniului public și /sau privat al statului se face în baza Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996, modificată prin Legea nr.185/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2018 privind modificarea și completarea Legii cadastrului. Astfel, ANCPI finanțează, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) și lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi inițiate de administratorii bunurilor din domeniul public și/sau privat al statului, menționează documentul citat.
De asemenea, procedurile de alocare și decontare a sumelor pentru lucrările de înregistrare sistematică pentru imobilele aparținând domeniului public și /sau privat al statului sunt prevăzute în Ordinul comun al directorului general al ANCPI și al ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și în Ordinul comun al directorului general al ANCPI și al ministrului Mediului.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, dar și din fonduri europene obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. În cadrul acestui program, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
Comments are closed.