Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a explicat în direct la Realitatea Plus cum va decurge acțiunea de control a veniturilor, pe care direcția Antifraudă o va declanșa de la 1 iulie. Heiuș a precizat că inspectorii vor acționa în baza unor dosare care indică o suspiciune serioasă de fraudă, iar cei vizați trebuie fie să vină cu dovezi în apărarea lor, fie să suporte consecințele neplății taxelor.
Heiuș a explicat că acțiunea de amploare, prin care ar fi vizați circa 560.000 de contribuabili, se bazează pe o legislație aflată deja în vigoare, de mai bine de un deceniu. Astfel, conforme legii, dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi cel declarat, dar nu mai mică de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă.
DACĂ-ȚI CUMPERI 10 APARTAMENTE, TREBUIE SĂ EXPLICI DE UNDE AI AVUT BANI
„Practic se face comparație între venitul real si cel declarat. Noi estimăm veniturile unor persoane accesând bazele de date la care avem acces, vedem ce imobile, ce terenuri și-au achiziționat, cu cât le-au crescut conturile bancare, în situația în care au firme, dacă le-au creditat și cu cât, iar la final comparăm datele astfel obținute cu cele din declarația de venit. Daca îți cumperi 10 apartamente, trebuie să justifici și banii cu care ai făcut achiziția”, a declarat șeful ANAF pe Realitatea Plus.
NU AVEM LISTE CU PERSOANE „SCUTITE” DE CONTROALE
Întrebat dacă la ANAF există liste cu persoane sau firme „scutite” de astfel de controale, șeful fiscului a negat.
„Nu am întâlnit astfel de liste și pot garanta că aceste controale vor fi făcute în baza unor analize de risc și a unui dosar fiscal care conține indicii foarte clare că este vorba de evaziune fiscală, nu vor deranja toți contribuabilii, fără a avea motive întemeiate. (…) Avem o serie de produse, precum produsele petroliere, țigările, alcoolul sau legumele și fructele, care sunt considerate cu risc fiscal ridicat. La legume-fructe, de exemplu, în cele 2 luni de când sunt la șefia ANAF, am făcut controale cu peste 150 de inspectori de la Antifraudă, dar numai la agenții economici care fac import si distribuție angros, dar nu la micii comercianți care vând 100 de kilograme de cartofi, ci la cei care aduc cu TIR-urile” a declarat Heiuș.
În momentul în care a anunțat ampla acțiune de control președintele ANAF a estimat că 561.000 de persoane au acumulat, în perioada 2016-2019 (ultimul an fiscal „închis” – N.R.) o diferență între veniturile estimate și cele declarate și impozitate de 20 de miliarde euro. Heiuș a dat chiar exemplul unui contribuabil care nu ar putea justifica 4 MILIOANE de euro