Plățile la ANAF amânate de firme au ajuns la 14,4 miliarde de lei, cel mai înalt nivel atins de la declanșarea crizei. Este vorba de amânări în sumă brută, fără dobânzi și penalități, acordate în baza facilităților acordate de Guvern în martie, potrivit profit.ro.

Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Unele firme au decis să nu își asume riscuri și să nu aștepte până în ultima zi, astfel că au plătit, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei.

Termenul inițial al amânărilor la plată a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie. PIB pentru 2020 este estimat la 1.058 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 91 miliarde lei, reprezentând 8,6% din PIB.

Amânările la plată permise firmelor au ajuns deja să reprezinte 1,36% din PIB și, în ritmul actual, dacă facilitatea este extinsă până la final de an, ar putea reprezenta chiar 2% din PIB, cu impact semnificativ la bugetul statului.

Articolul precedentBulgaria și Croația au intrat în linie dreaptă pentru aderarea la euro. România mai are de așteptat
Articolul următorAjutoare de urgență de la Guvern pentru 219 familii și persoane singure cu probleme sociale grave