Bulgaria și Croația s-au alăturat, joi, în mod oficial, Uniunii Bancare Europene, penultimul pas înaintea aderării la zona euro. Trecerea efectivă la moneda unică se va produce însă, cel mai devreme, în 2023.

Astfel, de la 1 octombrie, principalele 5 bănci din Bulgaria și 8 din Croația au trecut sub directa supervizare a Băncii Central Europene. În următorii doi ani, cele două state trebuie să urmeze politici economice „sănătoase” și să aibă un curs de schimb stabil, cu flucuații de cel mult de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat.

În Bulgaria, cursul de referință a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro, iar în Croația de la 7,53450 kuna pentru un euro.

România, aflată în același grup de țări candidate la zona euro, nu mai indeplinea, la raportul de convergență din iunie, niciun criteriu de aderare, adică: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. O potențială majorare a pensiilor cu 40% ar afecta și mai mult şansele de aderare la zona euro, au avertizat oficialii BNR în raportul România şi Uniunea Europeană în vremuri de pandemie, publicat pe site-ul instituției la finele lunii septembrie.

În prezent, 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene folosesc euro. Formal, toate statele, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, însă puţine dintre ele fac eforturi susținute în această direcție. Aderarea Bulgariei si Croației ar fi prima extindere a Zonei euro de la primirea Lituaniei în grupul celor 19 state, în 2015.

Articolul precedentGuvernul lucrează la o ordonanță pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetare pentru 12 luni
Articolul următorAmânările de plată către ANAF au atins cel mai înalt nivel de la declanșarea crizei