Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a explicat, într-o declarație de presă, care sunt motivele pentru care în România nu s-a aplicat terapia de şoc după Revoluţia din 1989, aşa cum s-a petrecut în alte ţări.
„După 1990 s-a pus întrebarea de ce nu facem terapie de şoc în România. Păi nu se putea face acest lucru, după zece ani în care am avut terapia de şoc a plăţii datoriei externe”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
Acesta a dat exemplul Poloniei care a aplicat o terapie de șoc și a informat creditorii că nu poate plăti datoriile, procedând ca Mexicul, care era dator față de băncile americane.
”Polonia a făcut un gest delicat şi tacit, dar care seamănă foarte mult cu gestul pe care l-a făcut – numai că cu zgomot mare – preşedintele Mexicului. Mexicul avea cea mai mare datorie la băncile americane. O datorie uriaşă, iar băncile americane au început să strângă cureaua în Mexic. Preşedintele Mexicului s-a urcat în avion, s-a dus pe Wall Street, a adunat bancherii la care era dator – nu a făcut ca Mihai Viteazul să-i adune şi să le dea foc – şi-a întors buzunarele şi a zis: domnilor, sunt falit. Vreţi să vă plătesc datoria, ajutaţi-mă să mă dezvolt. Mă dezvolt şi v-o plătesc. Polonia a făcut la fel: tacit, nu a plătit datoria”, a explicat Adrian Vasilescu.
Comments are closed.