Războiul comercial trimite prețul petrolului la minimele ultimelor 7 săptămâni

După o scădere de peste 3 procente în sesiunea precedentă, cotația petrolului s-a stabilizat, joi, dar tranzacționarea a avut loc în zona celor mai reduse niveluri înregistrate în ultimele șapte săptămâni. Cauza este simplă: războiul comercial dintre SUA și China este în intensificare continuă și reușește în prezent să contrabalanseze temerile legate de o scădere semnificativă a aprovizionării cu țiței iranian spre finalul anului.

Prețul unui baril de țiței WTI (West Texas Intermediate, tranzacționat în Statele Unite) a scăzut la 66,86 dolari, în timp ce țițeiul Brent (tranzacționat la Londra) a scăzut la 72 de dolari pe baril, adică -0,3% în sesiunea de joi, după un picaj de 3% consemnat în sesiunea precedentă, cauzat de intensificarea războiului comercial dintre China și Statele Unite care a intrat într-o nouă etapă, cu noi tarife si contra-tarife vamale în valoare de 16 miliarde de dolari, cu China inițiind noi tarife pentru 333 de bunuri americane, deși a scos țițeiul din lista de produse care va intra în vigoare pe 23 august.

În ciuda faptului că Beijing-ul sprijină în prezent nivelul tarifelor la importurile de țiței, războiul comercial din ce în ce mai amplu a determinat comercianții și investitorii sa devină îngrijorați de faptul că aurul negru ar putea intra, la rându-i, în litigiu, dar de posibila încetinire a creșterii economice în cele două mari economii ale lumii, care ar putea afecta cererea globală de țiței.

De asemenea, raportul săptămânal al EIA  (Energy Information Administration), publicat miercuri a fost preponderent favorabil scăderii cotației, în ciuda unei reduceri a cantității de țiței stocată de 1,4 milioane de barili.

O parte dintre analiști si participanți la piață se așteptau la o scădere dublă, de peste 3 milioane de barili. Cum cifra oficială a stocurilor a venit mai bună, apare logică apariția presiunii pe vânzare a cotației bariului de țiței.

În timp ce rapoartele privind războiul comercial și stocurile din S.U.A. au avut o influență negativă asupra prețului petrolului, pentru lunile următoare investitorii, traderii și analiștii se așteaptă ca revenirea sancțiunilor impuse Iranului să sprijine puternic nivelurile de tranzacționare a petrolului.

„Impactul respectiv este cea mai mare necunoscută a anului. Dacă este să se adeverească cel mai rău scenariu ar însemna că undeva între 1,5 și 2 milioane de barili de țiței iranian vor dispărea de pe piață… iar cei care au poziții pe vânzare de petrol vor trebui să se pregătească pentru vești foarte proaste”, a declarat Tamas Varga, analist al PVM Oil Associates, pentru Reuters.

Articolul precedentHaos pe aeroporturile europene. Greva piloților a început
Articolul următorUn stylus evoluat, principalul „cârlig” al noului telefon Samsung Note 9

Comments are closed.