Uniunea Europeană caută baze legale pentru a permite companiilor cu sediul în UE să nu respecte sancțiunile economice impuse de SUA Iranului, după ce președintele Donald Trump a anunțat că se retrage din acordul nuclear, a declarat joi comisarul european pentru migrațiune și afaceri interne Dimitris Avramopoulos.
La Bruxelles se speră ca Iranul să-și respecte în continuare angajamentele luate în cadrul acordului dacă va beneficia în continuare de facilitățile economice oferite prin această înțelegere.
Este dificil de văzut cum se va reuți acest lucru, deoarece, orice companie, inclusiv și cele europene, care vor avea afaceri cu entități iraniene intră sub incidența sancțiunilor în relațiile comerciale cu SUA.
Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, i-a informat miercuri pe oficialii Comisiei Europene în legătură cu discuţiile pe care le-a avut cu o seară în urmă cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif şi omologii german, francez şi britanic ai acestuia.
„Am discutat în special despre soluţiile concrete şi practice pentru a ne asigura că UE va putea să îşi respecte angajamentele asumate prin acord şi să protejeze operaţiunile noastre economice”, a mai spus Avramopoulos.
„Am discuta despre posibilitatea de a aplica aşa-numitul ‘blocking statute’. Suntem pregătiţi să facem acest lucru, dacă va fi nevoie”, a adăugat el.
Aşa-numitul mecanism ‘blocking statute’ a fost conceput în 1996 pentru a contracara sancţiunile SUA împotriva Cubei, Iranului şi Libiei, însă nu a fost folosit până acum.
Acest regulament impune sancţiuni legale asupra companiilor din UE care se supun sancţiunilor SUA împotriva Iranului, oferind în acelaşi timp compensaţii pentru orice costuri şi pierderi ar suferi.
Comments are closed.