Daniel Baciu a declarat, în emisiunea „100%”, moderată de Laurențiu Botin, că după noul calcul al Legii pensiilor vor exista persoane ale căror venituri aproape că se vor dubla.
„Noua lege a pensiilor va înlătura inechitățile. De-a lungul timpului, legislația a fost așa de mult modificată, încât cei cu aceiași ani de muncă, au cuantumuri în plată diferite. Tocmai de aceea am adoptat noua lege, cu o nouă formulă de calcul, care merge pe principiul pensii egale la contributivitate egală. De exemplu, la 47 de ani contribuție, o persoană va beneficia de acele puncte de stabilitate. Pensia va crește cu mai mult de 30% de la 2.200 de lei. Aceste puncte de stabilitate se dau pentru aceste perioade în plus. Cu siguranță că persoana în cauză va avea peste 3.000 de lei, ba chiar și mai mult. 25 de ani este stagiul mediu de cotizare în România. Tot ceea ce depășește 25 de ani va primi un bonus. Vor crește pensiile celor care au avut salarii minime, pentru că oamenii au avut salariul mic, dar au venit zi de zi la muncă.
Așadar, unii pensionari vor avea pensiile mărite chiar în mijlocul alegerilor prezidențiale, care vor avea loc în 15 și 29 septembrie 2024.
Majorări la pensiile mici, cu stagii mari de cotizare
Cine sunt pensionarii care vor beneficia de o majorare substanțială a venitului? Conform lui Daniel Baciu, e vorba despre românii care au încasează acum pensii mici, dar au un stagiu mare de cotizare.
„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.
Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.
Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, este mesajul transmis de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.
Cum se recalculează pensia?
Astfel, pensionarii care vor lucra peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani. Cei care au lucrat peste 30 de ani 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă.
Românii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.
Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.
Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.