Cotația barilului de țiței a consemnat o creștere în această săptămână, până la nivelul de 70,50 de dolari cu toate că, în ultima sesiune a săptămânii, a înregistrat o scădere de 1%.

Practic, totul a început când țările membre OPEC împreună cu Rusia au convenit sa reducă producția zilnică de țiței cu 1,8 milioane de barili pe zi, ca urmare a creșterii stocurilor de petrol la maxime istorice. Era perioada când, în urma lipsei de capacitate de depozitare, aurul negru pur și simplu zăcea în petrolierele ancorate în apele Golfului Mexic.

În urma denunțării acordului nuclear cu Iranul de către Casa Albă, cotația aurului negru s-a situat, în continuare, pe un trend ascendent, ajungând la noi maxime multianuale, în zona de 70 de dolari pe baril pentru țițeiul WTI (West Texas Intermediate). Aflate sub influenţa declaraţiilor lui Trump şi a deciziilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cotaţiile țițeiului Brent şi Ural (referinţa Petrom), situate cu aproximativ 7 dolari respectiv 3,5 dolari peste WTI, urmează acelaşi trend.

Statele Unite au anunțat că vor reintroduce sancțiuni împotriva Iranului, care produce în prezent aproximativ 4% din totalul mondial, după ce au denunțat acordul menționat mai sus. Acordul i-a permis Iranului să reintre pe piețele de energie internaționale, cu un aport estimat la un milion de barili pe zi.

Reacțiile din partea oficialilor europeni nu s-au lăsat așteptate, ele provenind atât din partea cancelarului Merkel cât și din partea președintelui Macron, dezavuând atitudinea Casei Albe în această privință și promițând sprijin regimului de la Teheran.

Europa a dat dovadă de o mobilizare exemplară în această privință, atât prin vizitele cancelarului Merkel si a președintelui Macron la Casa Albă, dar și prin reacțiile post-denunțare a acordului, nu se poate afirma cu certitudine acum că acel milion de barili pe zi rezultat din producția Iranului nu va dispărea din piață.

În consecinţă având în vedere că preţul barilului a inclus deja reacţiile la ştirile zilei, specialiştii opinează că pe o perioadă relativ scurtă cotaţiile pot regresa uşor. Pericolul nu a trecut însă pe termen lung.

O analiză pe larg evoluțiilor cotațiilor petrolului găsiți în Secțiunea Business View/ Analize. 

 

Articolul precedentSe muta și cozile pe online? ANAF ajută la transmiterea declarației unice, dar pune în pericol plăţile taxelor via Net
Articolul următorSEAT reintră în arenă. Brandul Grupului VW a înregistrat cele mai mari vânzări din istoria mărcii, în T1

Comments are closed.