Gigantul Microsoft a anunțat, vineri, că un grup rusesc de hackeri și două nord-coreene au atacat firme din cinci țări care cercetează tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19. În majoritatea cazurilor, încercările de intruziune au eşuat, a subliniat compania, fără a da detalii despre celelalte situații.

Potrivit Microsoft, este vorba despre grupul rusesc de hackeri ”Fancy Bear” şi grupurile nord-coreene ”Zinc” şi ”Cerium”. Atacurile cibernetice au avut loc recent și au vizat şapte companii farmaceutice şi institute de cercetare din Canada, Franţa, India, Coreea de Sud şi Statele Unite. Tentative de atacuri cibernetice au avut loc și în Cehia, Franţa, Germania, Spania și Thailanda.

Vineri, vicepreședintele gigantului de software, Tom Burt, a precizat că cele mai multe ținte au fost ”producători care aveau vaccinuri Covid-19 în diferite etape de studii clinice”.
În cele mai multe cazuri, încercările de intruziune au eșuat, a mai adăugat compania. Date despre informațiile care ar fi fost furate sau despre numele companiilor vizate nu au fost făcute publice.

Ca metode, hackerii utilizează atât aşa-numite atacuri de forţă brută, prin care ghicesc numele de utilizator şi parola, cât şi tactici de spear-phishing, un şir de e-mailuri concepute pentru a-l face pe utilizator să reacţioneze şi să ia măsuri. Unul dintre grupurile nord-coreene a trimis momeli prin e-mail utilizând „teme Covid-19”, dându-se drept „reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii” (OMS), transmite Agerpres. 

Anunţul Microsoft a fost făcut în contextul în care în spațiul public au apărut informații privind încercările unor state de a pirata cercetările legate de noul coronavirus.

Articolul precedentMinistrul Mediului anunță creșterea bugetului pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice în București – VIDEO
Articolul următorMetroul din Cluj-Napoca va costa peste un miliard de euro