Ministerul Finanțelor a publicat pentru dezbatere publică proiectul de ordonanță prin care se majorează acciza la țigarete și se introduce taxa pe zahăr. Potrivit proiectului rectificării bugetare, publicat în toiul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor, se vor face disponibilizări, iar angajările vor fi total blocate. 

De la 1 septembrie, băuturile răcoritoare cu conținut de 5-8 g zaharuri/ 100 de ml. vor fi taxate cu 0,8 lei/litru, iar cele cu conținut de peste 8 grame zaharuri – 1 leu/litru.

„În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult”, așa motivează Finanțele introducerea taxei pe zahăr.

Tot de la 1 septemtembrie, acciza la țigarete crește de de la 483,74 lei/1.000 țigarete – la 503,97 lei/1.000 de țigarete

Iată cum morivează Finanțele această măsură:

„Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor.

Guvernul intenționează să reducă numărul secretarilor de stat și să blochează angajările în administrație.

Ministerul de Finanțe mai propune includerea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

 

Articolul precedentBugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, în urma rectificării bugetare
Articolul următorCâți bani speră să obțină Guvernul Dăncilă în urma scumpirilor și concedierilor