România este ultima țară europeană implicată într-un scandal mai amplu legat de resuscitarea băncii din era sovietică International Investment Bank (IIB), controlată de Rusia, scrie site-ul Emerging Europe.

 

Se simte o neliniște tot mai mare în țările din Europa emergentă cu privire la renașterea IIB, notează jurnaliștii citați. Este vorba de o bancă creată în 1970 cu obiectivul de a întări cooperarea comercială și economică între statele din fostul bloc comunist membre în Consiliului sovietic pentru asistență economică reciprocă (Comecon).

Legat de reacțiile din România, este amintită poziția vehementă a senatorului Florin Cîțu, care l-a acuzat direct pe ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici că ar pune la cale o cooperare suspectă între banca rusească și viitorul Fond Suveran creat de PSD și care ar urma să strângă ce a mai rămas din zestrea companiilor de stat din România.

Anul trecut, România a plătit 4 milioane de euro ca să își crească participația la IIB până la 7%, iar în 2019 se așteaptă ca banca ex-sovietică să primească încă 3,6 milioane de euro din partea Guvernului de la București.

“Eugen Teodorovici a trădat interesele României și ale partenerilor noștri strategici”, a acuzat Florin Cîțu care îl acuză pe Teodorovici că ar fi spion rus.

Nu este singura voce din spațiul est-european care subliniază legăturile subterane ale băncii controlate de statul rus și serviciile secrete de la Moscova. Ar fi vorba de un „cal troian” al lui Putin în interiorul UE.

“Date fiind particularitățile sale, moștenite din economia planificată, banca IIB își poate îndeplini cu greu obiectivele anunțate: susținerea competiției prin creditare și evaluarea proiectelor economice. Totuși, prin rețeaua internațională deținută de bancă, KGB-ul a folosit-o adesea ca pe o organizație de tip paravan”, a scris András Rácz într-o analiză pentru European Council on Foreign Relations.

Rusia este cel mai mare acționar al băncii, dar un număr mic de membri ai UE (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și România) dețin, de asemenea, acțiuni, alături de Cuba, Mongolia și Vietnam.

Ungaria a adoptat recent o legislație care va permite ca IIB să-și mute sediul la Budapesta. În temeiul acestei legi, i s-ar acorda privilegii și imunități în conformitate cu statutul său de bancă internațională de dezvoltare bazată pe tratate, inclusiv statut diplomatic (și imunitate) pentru personalul său.

IIB urmează să își mute sediul în Ungaria în a doua jumătate a acestui an. „În forma sa actuală, legea [maghiară] ar putea crea probleme grave de securitate nu numai pentru Ungaria, ci pentru fiecare membru al Uniunii Europene și al NATO”, spune Andras Rácz, citat de Emerging Europe.

Deputații maghiari din opoziție au numit banca „calul troian al lui Vladimir Putin”, în timp ce departamentul de stat american a avertizat că Rusia ar folosi IIB pentru a-și extinde influența malignă în Ungaria și în regiune.

Într-o poziție de presă extinsă, board-ul IIB se apără în fața acestor acuzații. Vezi detalii aici.

Cea mai mare problemă a IIB: imunitatea și privilegiile din statele membre, ar fi un „stat în stat” în România

Proiectul prin care România intră în acționariatul IIB a trecut atât de Camera Deputaților, cât și de Senat fără niciun vot împotrivă în 2016, pe vremea guvernului Cioloș, iar legea a fost promulgată de președintele Iohannis în data de 28 noiembrie 2016.

Foarte interesant este că Republica Cehă nu a fost de acord cu toate prevederile acestui acord, notează Hotnews: Nu a fost de acord cu noile imunități și privilegii aplicabile oficialilor BII.

„TOATE bancile care activeaza in Romania trebuie sa plateasca taxa pe active impusa de OUG 114. Chiar si atunci cand imprumuta statul roman. Toate bancile care activeaza in Romania sunt reglemenate de BNR si platesc taxe si impozite in Romania!!!

BII este singura banca foarte activa in Romania, in competitie cu restul bancilor, si NU PLATESTE TAXE si NICI NU ESTE REGLEMENTATA DE BNR. Banca ruseasca in a carei conducere a intrat Eugen Teodorovici, la o zi dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele BII, si la a carei intrunire a participat in Cuba dupa escala la Moscova.

Dragnea, Valcov, Tariceanu, Teodorovici SUPRATAXEAZA capitalul romanesc si pe cel care vine din Vest in timp ce FAVORIZEAZA banii care vin de la Moscova. Asta in timp ce UE si SUA, partenerii nostri strategici, impun sanctiuni institutiilor si persoanelor care au legatura cu finantele de la Moscova. In acest moment 170 de persoane au interdictii pentru legaturi cu lumea financiara apropiata de Putin. Dar nu si cei care fac “business” prin BII in Romania. De ce? Ce primesc la schimb PSD+ALDE pentru aceste favoruri?”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Articolul precedentCâștigă turcii și licitația pentru linia ferată Gara de Nord-Otopeni?
Articolul următorEugen Teodorovici îi anunţă pe români ca pot plăti ratele în funcţie de „noul ROBOR”