Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a făcut un anunţ bombă. Clienţii băncilor pot cere recalcularea ratelor pentru credite aflate deja în desfăşurare, în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR, care va fi aprobată în şedinţa de guvern de joi.

Teodorovici a explicat că principala modificare a OUG 114 va viza sectorul bancar, prin decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. „ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel”, a spus ministrul.

Teodorovici susţíne că noua formulă de calcul va fi aplicată automat noilor credite, iar cei care doresc să beneficieze de avantajele noii formule la credite deja în derulare trebuie să facă refinanţare prin care să li se aplice noul mod de calcul.

„Propunerea noastră va fi – dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern – ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare. Întrebarea este cui se aplică noua formulă. Clar noilor credite în lei se va aplica, iar, pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinanţare. Practic, românii care au credite în lei pot face o cerere de finanţare a acelui împrumut la aceeaşi bancă sau la alta, bazat pe noua formulă de calcul, iar, dacă aceea va fi mult mai atractivă, dacă românul va decide să se finanţeze de la aceeaşi bancă sau la altă bancă, iar dacă se face la altă bancă va fi şi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină pentru că va fi afectată şi cota de piaţă a acestor bănci”, a afirmat ministrul Finanţelor.

 

 

 

Articolul precedentPresa străină: România se adâncește în „scandalul băncii sovietice”, calul troian al lui Putin
Articolul următorConsiliul Concurenţei îl trage de mânecă pe Anton Anton