Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 i-a determinat pe investitori străini să-şi amâne proiectele din România, iar unii sunt contrariaţi de această măsură, întrucât până acum considerau România o ţară stabilă, a declarat, marţi, Călin Meteş, vicepreşedinte al Franklin Templeton, managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), citat de Agerpres.
Răspunsul a venit în contextul unei întrebări legate de posibilitatea ca Fondul Proprietatea să vândă participaţia de 20% la Hidroelectrica, după ce, tot marţi, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că statul intenţionează să cumpere acţiunile FP la companiile energetice de stat.
Vicepreşedintele Franklin Templeton a precizat că nu s-a primit nicio ofertă în acest sens, pe canale oficiale. El a confirmat faptul că FP avea în plan vânzarea pachetului de la Hidroelectrica, dar că, în contextul prevederiloe OUG 114/2018, compania este greu de evaluat.
„Ordonanţă a introdus elemente de nesiguranţă în piaţă, de instabilitate legislativă, este foarte greu ca un investitor să facă calcule privind potenţialul unei companii. (…) Am fi dorit să listăm compania la bursă, dar, din păcate, din cauza faptului că statul nu a mai făcut nimic în acest sens, am căutat variante alternative”, a afirmat Meteş.
„Discuţii au fost, apoi a intervenit ordonanţa, care a făcut ca orice tentativă sau dorinţă de a investi capital în România să fie pusă în aşteptare. Un investitor care vrea să investească sute de milioane sau miliarde de euro are nevoie de stabilitate, de siguranţă. Vedem că şi alte companii îşi amână deciziile tocmai pentru că nu au parte de această stabilitate”, a continuat oficialul Franklin Templeton, citat de Agerpres.
Vicepreşedintele Franklin Templeton a susţinut că investitorii au pus pe hold investiţiile, dar le vor muta în altă ţară, dacă între timp vor apărea oportunităţi în alte părţi. Soluţia, a precizat aceasta, ar fi „eliminarea sau renunţarea cu totul la această ordonanţă””.