Banca Mondială a revizuit în scădere previziunile privind economia României în următorii doi ani. Banca Mondială estimează că economia va creşte cu 3,5% în 2019 şi cu 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects”, publicat miercuri de Banca Mondială şi citat de Reuters.

În 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Estimările Băncii Mondiale diferă substanţial de cele ale Guvernului. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat recent că bugetul pentru 2019 se bazează pe o creștere economică de circa 5,5%.

În ceea ce priveşte rezultatele pe anul recent încheiat, Banca Mondială se aşteaptă la o creştere a PIB de 4,1%, tot cu punct procentual sub evaluarea din iunie.

Banca Mondială estimează că pe întreaga regiune Europa şi Asia Centrală economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017.

Ţări precum România, Bulgaria şi, în special, Turcia, au fost cele care au avut încetiniri ale creşterii economice, parţial compensate, la nivel zonal, de accelerarea din estul regiunii, pe fondul creşterii preţului ţiţeiului.

În rândul ţărilor din Europa Centrală, încetinirea creşterii economice şi a PIB sunt puse pe seama scăderii exporturilor şi a lipsei forţei de muncă, fenomene ce au afectat în special Bulgaria, Croaţia şi România.

De cealaltă parte, chiar dacă a avut probleme cu forţa de muncă, economia Poloniei a accelerat uşor datorită consumului intern şi a investiţiilor.

 

Articolul precedentBanca Mondială: Politica fiscală a României, efect asupra evoluţiei economiei
Articolul următorEuro a atins cea mai mare cotaţie în raport cu leul, peste 4,67 lei/euro