Atâta timp cât băncile rămân solide, așa cum vedem în România, o taxă suplimentară nu reprezintă neapărat un risc, spun analiștii financiari de la Saxo Bank. Problema este au atitudinea guvernanților de la București.

Ministerul de Finanțe a anunțat, pe 18 decembrie, un nou val de taxe pentru domeniile energie, bancar și telecom, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Christopher Dembik, director strategie macro Saxo Bank, remarcă „atitudinea surprinzătoare” a ministrului român de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici „ceea ce amplifică misterul legat de procesul politic din spatele acestei taxe”:

„Problema nu e cu adevărat așa-zisa ”taxă pe lăcomie” – al cărei nivel e administrabil de sectorul bancar pe termen mediu – ci atitudinea surprinzătoare a ministrului român de Finanțe, dl. Eugen Orlando Teodorovici, când a anunțat-o. A fost stresat și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, ceea ce amplifică misterul legat de procesul politic din spatele acestei taxe.

Ar putea exista mai multe explicații: poate că ministrul nu susține, personal, această taxă, or poate că era perfect conștient de panica de pe piața de acțiuni ce va fi generată de anunț… În orice caz, o taxă pe sectorul financiar, chiar dacă sperie pe termen scurt investitorii și aduce multă volatilitate pe bursă – așa cum se întâmplă acum, are, de obicei, un impact mai redus asupra ”atractivității” unei țări.

Atâta timp cât băncile rămân solide, așa cum vedem în România, o taxă suplimentară nu reprezintă neapărat un risc”, a spune directorul de strategie macro de la Saxo Bank.

Articolul precedentCu cât se scumpește energia electrică după Ordonanța „anti-lăcomie”
Articolul următorBursa de la Viena, lovită în plin de şocul bursier din România